Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o (ne) boravku dece iz Srbije na Kipru

Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o (ne) boravku dece iz Srbije na Kipru

18/04/2017 Off By
Grupi je zabranjen izlaz sa aerodroma, jer su posedovali pozivno pismo izdato od strane „vlasti“ tzv. Republike Severni Kipar. Radi se o članovima KUD „ Izvor„ Dejana Tošića, koji su putovali na severni deo ostrva, radi učešća na folklornoj manifestaciji u organizaciji Ministarstva kulture međunarodno nepriznate Republike Severni Kipar (okupirana teritorija Kipra)

 

AMBASADA Republike Srbije u Nikoziji je 17. aprila u 11:15 časova, od strane Službe za imigraciju i strance na aerodromu Larnaka, obaveštena da je grupa od 13 maloletnih državljana Republike Srbije, uzrasta od 9 do 14 godina, u pratnji 4 odrasle osobe, zadržana na aerodromu u Larnaki, Kipar, zbog narušavanja pravila ulaska i boravka u Republiku Kipar.

Grupi je zabranjen izlaz sa aerodroma, jer su posedovali pozivno pismo izdato od strane „vlasti“ tzv. Republike Severni Kipar. Radi se o članovima KUD „ Izvor„ Dejana Tošića, koji su putovali na severni deo ostrva, radi učešća na folklornoj manifestaciji u organizaciji Ministarstva kulture međunarodno nepriznate Republike Severni Kipar (okupirana teritorija Kipra). Organizator manifestacije je trebalo da snosi sve troškove boravka dece na Kipru, tako da su deca putovala bez finansijskih sredstava.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije nije bilo obavešteno o organizovanom odlasku KUD „Izvor“ na Kipar i njihovom gostovanju na severnom delu ostrva.
Odmah po dobijanju informacije o problemima na aerodromu u Larnaki, predstavnici Ambasade Srbije u Nikoziji su došli na aerodrom i uverili se da su deca dobro i da im su im od strane avio-kompanije obezbeđeni vaučeri za hranu i piće.
Predstavnici Ambasade su, u razgovorima sa nadležnim službama na aerodromu, imigracionom službom i Ministarstvom spoljnih poslova Kipra, pokušali da nađu rešenje, kako deca ne bi u tranzitnoj zoni aerodroma čekala sledeći let za Beograd, koji je trebalo da poleti iz Larnake 19.04. u 4:15 časova.
O svemu je obaveštena i Ambasada Kipra u Beogradu. Sa Ministarstvom inostranih poslova i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Kipar je dogovoreno da se deci omogući ulazak u Republiku Kipar i da se smeste u hotel u Larnaki gde bi bili do povratka u Beograd.
U međuvremenu je, na osnovu ponude Er Pinka, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova Srbije, organizovan hitan povratak dece za Beograd. Dva aviona Er Pinka sletela su na Aerodrom u Larnaki 18.04.2017. godine u 00:20 (po kiparskom vremenu) i poletela za Beograd sat vremena kasnije. Navedenim avionima, zbog ograničenog broja mesta, otputovalo je 14 osoba, koji su sleteli u Beograd 18.04. oko 03,00 časova. Dejan Tošić, njegova supruga i jedno dete ostali su u Larnaki i vratiće se 19.04, redovnom linijom Air Serbia.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije apeluje na sva kulturna, sportska i druga kulturno-umetnička društva, ili veće grupe naših državljana, koji planiraju putovanja u zemlje s povećanim bezbednosnim ili političkim rizicima da pravovremeno obaveste Ministarstvo spoljnih poslova.(Press MSP)♦