Konferencija za medije Zigmara Gabrijela i Aleksandra Vučića

Konferencija za medije Zigmara Gabrijela i Aleksandra Vučića

12/04/2017 Off By
Vaša pobeda je i velika odgovornost. Demonstracije na ulicama Beograda nisu nepoznanica za  Nemačku. I kod nas se to često dešava. Treba analizirati i protumačiti zahteve. Bitno je da se država  ne meša i to pokazuje da je Srbija stabilna zemlja, rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke  Zigmar Gabrijel

 

MINISTAR spoljnih poslova Savezne republike Nemačke Zigmar Gabrijel imao je danas smo reči pohvale za svog domaćina srpskog premijera Aleksandra Vučića. Na konferenciji za novinare on je čestitao Premijeru na pobedi u izborima za predsednika Srbije. Rekao je da je Vlada koju je vodio Vučić ostala na visokom nivou i u najtežim trenutcima na putu ka EU:

– Dobro je to kada zemlja i u teškoćama ostaje  dosledna. Vi ste garant stabilnosti u regionu i Nemačka vas prati i podržava vaše ljude koji su  i u teškoj finansijskoj situaciji pristali na žrtve privredne reforme. U tenutcima kada vam je EU postavljala najteže zahteve niste se ponašali kao neko ko se buni zato što mu je nešto nametnuto. Govorili ste  – to je dobro za našu zemlju. Ja se nadam da će u Srbiji ići još brže borba protiv korupcije i jačanje pravne države, zato  što je dobra uprava i pravna sigurnost najveći zahtev investitora. Nadam se da će naše kompanije davati veće plate i da ćete i vi imati koristi. Srednja preduzeća koja su uglavnom porodična ne vole da se bahću sa administrativnim problemima i nesigurnim porezima. Zato treba nastaviti proces reformi.

Gospodin Zigmar Gabriel ipak kaže da su odnosi sa Prištinom glavni uslov da Srbija uđe u Evropu:

-Vaša pobeda je i velika odgovornost. Demonstracije na ulicama Beograda nisu nepoznanica za  Nemačku. I kod nas se to često dešava. Treba analizirati i protumačiti zahteve. Bitno je da se država  ne meša i to pokazuje da je Srbija stabilna zemlja.

Gost iz Nemačke nije zaboravio da potseti da je deo demokratije i odnos prema štampi.

Vučić je na pitanje novinara kako ocenjuje ulične šetnje rekao da su one izraz demokratije:

-Ne postoji ni jedan policajac na uliuci. Dozvoljeno im je da rade šta hoće. Nikada ih nije biloi više od deset hiljada. Ipak mi mortamo videti odakle nezadovoljstvo, kada napravimo još bolju ekonomiju u budućnosti. Njihov glavni transprent je „Vučiću šrederu“. Na to niko ne odgovara a ne reagujemo na transparente sa slikom Merkelove, Hitlera i moje. Drago mi je što su ljudi mogli da vide razliku u ponašanju. Zato sam na ponovljenim  izborima dobio duplo više glasova.

Vučić je rekao da je za razgovor sa Prištinom potrebno dvoje, da je Priština sve zaustavila, ali on je pre tri dana tražio da se oni nastave.

U Srbiji 370 nemačkih kompanija zapošljava 35.000 ljudi. Trgovinska razmena u protekloj godini i bila je 4 milijarde evra.♦