Hrana – zdravlje ⇒KISELI KUPUS KAO LEK

09/12/2014 Off By

 

KISELI kupus je dodatak jelu, posebno kada se radi o zimskim danima. Koliko ste, ipak, znali o svim blagodatima ove namirnice?

Prirodni probiotik

Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije učestvuje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utiču na varenje. Zbog toga se kiseli kupus naročito preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crijevna flora. Odličan je izvor i vitamina C.

Djeluje preventivno na pojavu raka

Verovatno znate da su brokoli, kupus i karfiol odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka od sirovog kupusa. To je zbog toga što se tokom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijanati koji imaju antikancerogeno dejstvo.

Jača kosti

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži i dosta vitamina K koji je takođe značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji regulišu mineralizaciju kostiju.

Za zdravo srce

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilno varenje, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu regulisanje nivoa lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara.<


ZDRAVLJE

kikirikiPET RAZLOGA ZAŠTO TREBA DA JEDETE KIKIRIKI

ZDRAVLJE – HRANA OVA “grickalica” je prava energetska bombica prepuna kalorija, ali nutricionisti i dalje preporučuju njenu povremenu

 

ljuske-jaja22NE BACATE LJUSKE OD JAJA – ONE SU KAO LEK

ZDRAVLJE Ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcijuma i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbira

 

limun_saveznik_u_kuhinjiEVO ZAŠTO JE LIMUN POJEFTINIO: OTROVAN JE

ZDRAVLJE Limun je tretiran imazalil. Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru.

 

mediteranMEDITERANSKA ISHRANA KAO LEK

ZDRAVLJE – HRANA Sunce, pesak i sangrija verovatno će izlečiti većinu vaših nevolja. Ali prema novim istraživanjima, to