Đorge Ivanov: Milošević i Micotakis planirali podelu Makedonije

Đorge Ivanov: Milošević i Micotakis planirali podelu Makedonije

10/04/2017 Off By
Problem u odnosima Grčke i Makedonije počeo je početkom 90-ih godina prošlog veka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavijem rekao je predsednik Ivanov  u razgovoru za hrvatsku TV

ĐORGE IVANOV, predsednik Makedonije u razgovoru za Hrvatsku televiziju govorio je o odnosima svoje zemlje sa Grčkom.

Na pitanje novinara Romana Bolkovića kakvi su izgledi da Grčka prizna pravo Makedoniji na vlastito ime, predsjednik Ivanov je rekao da njegova zemlja ima vrlo dobre odnose sa novima vlastima u Grčkoj.

“Ja sam se proteklih godina nekoliko puta sreo sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i naša saradnja je bila jako dobra, pogotovo u vreme kada je izbeglička kriza u kojoj su naše dve države podnele najveći teret, bila na vrhuncu. Naše države surađaju na svim poljima, Makedonci najviše ide na odmoru u Grčku, tamo ostavljaju milijardu evra godišnje. Grčka, kao članica Evropske Unije,  u više navrata je štitila u Briselu interese Makedonije.

Problem u odnosima Grčke i Makedonije, tvrdi Ivanov, počeo je mnogo ranije, odnosno početkom 90-ih godina prošlog veka kada je počeo raspad tadašnje Jugoslavije.
“U tadašnjim razgovorima između srpskog lidera Slobodana Miloševića i Konstantina Micotakisa, premijera Grčke,  bila je dogovorena podjela Makedonije po kojoj bi jedan dio pripao Grčkoj, a drugi Srbiji. I to je ključ naših problema sa Grčkom. Ne ovom današnjom i ne sa ovom vladom, nego sa starim strukturama u toj zemlji, koje su vrlo snažne i utjecajne, i koje se još uvek nadaju da je moguća podela Makedonije po scenariju Milošević-Mitsotakis”, rekao je Đorge Ivanov.(Agencije)♦