14. Noć muzeja održaće se 20. maja!

14. Noć muzeja održaće se 20. maja!

05/04/2017 Off By

 


Posetioci iz Srbije prisustvovaće (ako uspeju) na 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove. Muzeji senalaze, pored beogradskih, u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Senjskom Rudniku, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu…

 

Ranka Čičak

U VIŠE od 40 gradova i mesta Srbije 20.maja održaće se Noć muzeja, četrnaesta po redu. To će biti jednonoćna šetnja po muzejima, galerijama i institucijama kulture. Pored stlnih muzejskih postavki orgnizatori pripremilisu i premijerne izložbe sa sadržajima osmišljenim samo za tu noć.

Muzeji se otvaraju u 17 časova a zatvaraju u 1 iza ponoći iste večeri.

To će se događati u 30 evropskih država, 120 gradova i 3.000 muzeja.

Što se tiče Srbije posetioci će prisustvovati (ako uspeju) na 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove. Muzeji senalaze, pored beogradskih, u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Senjskom Rudniku, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu…

Beograd će u Noći muzeja ponuditi najbogatiji sadržaj, na 65 lokacija, od čega čak 12 premijera. Posetioci moćiće da izaberu svoju maršrutu između Viasat History neispričanih priča, moderne umetnosti i savremene kulture. Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika Koreja.. Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom – tradicionalnom korejskom nošnjom.

Na 50. godišnjicu od prvog izdanja romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova, u Noći muzeja biće ekskluzivno predstavljena izložba o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu. Tu su i radovi  mnogostruko nagrađivane umetnice fotografa Jelene Martinjuk, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve. Samo u Noći muzeja, posetioci će moći da pogledaju izložbu posvećenu Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće predstavljena izložba „Taština malih razlika“ inspirisana ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka. upoznaju sa Dalijevom tehnikom zvanom „buletizam“ i oprobaju se u okviru jedne od radionica, dok će u Francuskom institutu sve biti u znaku svetlosti.

U Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, u Noći muzeja, posetioce će dočekati izložba posvećena ženama u rudnicima, nekad i sada. Kroz eksponate i originalne fotografije biće prikazana uloga žene u jednoj rudarskoj porodici.

U Domu kulture u Čačku, biće predstavljena izložba kostima posvećena velikim ličnostima revolucija. Posetioci će moći tako da se sretnu sa likovima kao što su Franc Ferdinand i Sofija Čotek, Draga Mašin, Dositej Obradović, grof Vrangel ili princ Rastko Nemanjić.

U Narodnom muzeju u Velikom Gradištu gostuje – strip, a Biblioteka „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu, u ovoj Noći muzeja predstaviće se postavkom različitih prevoznih sredstava kojima su se Obrenovčani .

Muzej grada u Bačkoj Palanci u Noći muzeja prirediće veče poezije, dečji maskenbal, izložbu izuma koji su promenili svet.

Programski savet 14. Noći muzeja čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić, istoričarka dr Radina Vučetić, vajar prof. Mrđan Bajić i grafički dizajner Borut Vild.♦