Beogradski festival igre: Veče hrvatskog baleta

Beogradski festival igre: Veče hrvatskog baleta

04/04/2017 Off By

 

Stigli posle 2003: Leonardo Jakovina

Danas, posle punih 14 godina, Balet HNK stigao je u Beograd. Već oko podne prodate su i poslednje karte u Operi Madlenijanum, gde će večeras u 20 časova, u okviru Četrnaestog beogradskog festivala gosti iz Zagreba izvesti balete Tamni pejzaži po muzici Tomasa  Koenera i Bolero   Morisa Ravela

 

Ranka Čičak

U PROTEKLIH sto godina Srbija i Hrvatska prošle su kroz razne periode dobrih i loših međusobnih odnosa. Ali, čak i u vremenima najvećih svađa, pa i ratova, umetnici su živeli u saradnji i ljubavi.

U Beogradu se još pamti boravak Tina Ujevića na Dorćolu, a   generacije ljubitelja muzike  naučile su da vole Dalmaciju slušajući operete Ive Tijardovića. Balet i opera Narodnog pozorišta iz Beograda bili su rado viđeni u Zagrebu, a njihove kolege iz Hrvatskog narodnog kazališta – u Beogradu. A onda je, posle hrvatskog Domovinskog rata, sve zamrlo.  Mora se priznati, jedina razmena  ostvarena je na nivou Cece i Severine. Ali, sve je to  daleko od  umetnosti.

Danas, posle punih 14 godina, Balet HNK stigao je u Beograd. Već oko podne prodate su i poslednje karte u Operi Madlenijanum, gde će večeras u 20 časova, u okviru Četrnaestog beogradskog festivala gosti iz Zagreba izvesti balete Tamni pejzaži po muzici Tomasa  Koenera i Bolero   Morisa Ravela.

Večeras je pretstavi Baleta HNK prisustvovalo šest ambasadora – Hrvatske, SAD, Kanade, Albanije, Portugalije i Francuske.
Niko od srpskih zvaničnika nije došao.

Na  konferenciji  za novinare pitala sam  direktora  Baleta HNK a, Leonarda Jakovinu, zašto se toliko čekalo na  njihov dolazak u Beograd i da li  je za to zaslužan  naš ministar kulture , a on je odgovorio:

-Za to je zaslužna samo Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre. Ona je  lani bila u Zagrebu, vidjela ova dva baleta i rekla – ovo je za naš festival igre. Kako  Beogradski festival igre spada među najpoznatije u svijetu i na njemu nastupaju najbolji, bila je to za nas velika čast. Prošlo je skoro petnaest godina od našeg zadnjeg gostovanja. Žao mi je  što nismo  bili ranije. Volio bi da ovo ne ostane samo jedan slučaj, nego da postane pravilo. Da ubuduće surađujemo  i da imamo razmjene  sa  pozorištima. Da beogradsko, novosadsko i druga pozorišta gostuju u našim kazalištima.To je prijeko potrebno, jer mi smo susjedi. Ja sam započeo pregovore o suradnji i sa Slovenijom. Imali smo razmjene s Mariborskim teatrom. Uskoro ćemo to napraviti i sa ljubljanskim. Naša je publika željna  beogradskih  umjetnika.

Koreografiju za Tamne pejzaže napravila je Marjana Krajač. Igrači su Guiljermo Gameiro Almes, Tomaž Golub, Adam Haris, Natalija Horsnel, Duilio Ingrafia, Asuka Maruo, Lucia Radić, Kristina Rotolo, Valentina Štrok, Iva Vitić Gameiro i drugi.

Koreografiju Bolera  uradila je Maša Kolar. Igraju Milka Hribar Bartolović, Atina Tanović, Iva Vitić Gameiro, Natalija Horsnel, Tekija Samitomo, Andrea Skijafino i još 14 baletskih umetnika. Premijera oba baleta bila je krajem prošle godine u Zagrebu.

Leonard Jakovina  je srećan što je Aja Jung pozvala njegov balet:

-Ne  volim politiku miješat sa kulturom, ali  na žalost se u toj našoj regiji uvijek to događa. Volio bih da se kultura na neki način odvoji od politike i postane samostalna. Ovakvih projekata treba da bude i ubuduće. Ne samo da surađuju baleti, nego i drame i opere. Zadnji put smo bili ovdje 2003, godine.To je bila kulturna razmjena. Beogradski balet gostovao je kod nas. Ovo je danas povijesni čin, hvale vrijedan. I meni je ovo povijesni čin, jer nikada nisam bio u Beogradu. Nadam se da će ubuduće biti više ovakvih projekata. Naša publika je željna vidjeti druge balete.  Nekada smo bili u jednoj državi. Sad smo razdvojeni, ali to ne znači da ne možemo surađivati.

-Novinari su zaključili da je Aja napravila više od ministra kulture u građenju kulturnog mosta sa Hrvatskom. Neki su rekli da bi ona trebalo da bude ministar, a ona je odgovorila – ne treba mi funkcija, treba mi samo malo para od države da Beogradski festival nastavi s radom.♦