SKUPŠTINA SRBIJE PRETRESLA JE DANAS PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI

08/12/2014 Off By

SKUPŠTINA⇒Minstarka Zorana Mihajlović s lakoćom je prihvatala danas amandmane opozicije, a opozicija je bila beskrajno zadovoljna

mihahj

Zadovoljila opoziciju: Zorana Mihajlović

Ranka Čičak

SKUPŠTINA Srbije pretresla je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji. Od 2007 godine do danas ovaj je Zakon menjan devet puta. Poslanik Zoran Živković je to prokomentarisao:
– Složićemo se, da ako imamo usvojenih 90 amandmana na 100 i nešto članova, to znači da i ova izmena nije bila dovoljno dobra. Naša primedba je da je zadržana stroga hijerarhija planova, što komplikuje proceduru. Još u načelnoj raspravi rekli smo da je bolje bilo doneti novi zakon. Zato ja obećavam da ćemo poslanik Pavićević i ja , do kraja marta sledeće godine, ako to već ne uradi nadležno ministarstvo, napisati novi Predlog zakona o stambenoj izgradnji. To smo već i počeli da radimo. Mislim da je 3 meseca dovoljno da posao završimo. Nadam se da ćemo i tada imati blagonaklonost ministarke Zorane Mihajlović, kao i do sada, kada se radilo o ovom Zakonu. Mislim da je ovo jedna oblast života i rada u Srbiji gde ne bi trebalo davati prostor stranačkim nadmetanjima i prepucavanjima. Tu nema mesta demagogiji, ni socijalnoj ni ideološkoj.
Da je Zakon zreo za potpunu promenu rekla je i Gordana Čomić, naglašavajući činjenicu da je sam nadležni Odbor podneo 13 amandmana.
Minstarka Zorana Mihajlović s lakoćom je prihvatala danas amandmane opozicije, a opozicija je bila beskrajno zadovoljna. Ni jedne polemike, osim kada je pomenut Oliver Dulić. Naime, zahvaljujući ministarki i Odboru što su prihvaćeni amandmani Demokratske stranke, poslanik Balša Božović je rekao da je demokratama u pisanju danas usvojenih amandmana pomogao nekadašnji ministar, Oliver Dulić.
Na to je reagovala ministarka Mihajlović:
– Fantastično je što vam je gospodin Dulić pomogao da napravite amandmane. To je sjajno. Vrlo mi je žao što on, dok je bio ministar, nije bolje napravio taj Zakon, da se ne čeka 300 dana na dozvolu za gradnju.
Jovan Marković misli da je loše što se u Zakonu kompetencija Agencije za prostorno planiranje prepušta Agenciji za privredne registre. On misli da će se tako otvroriti prostor za novo zapošljavanje partijskih ljudi.
Zorana Mihajlović ga je demantovala:
-Odmah da se zna da Agencija za privredne registre ne odlučuje ništa. Ona samo vodi bazu podataka i obaveštava Vladu, dok se sva dokumentacija nalazi u lokalnim samoupravama:
– Osim toga, ne treba da dupliramo poslove i trošimo nepotrebno. Naša analiza je pokazala da je bolje da svi stručnjaci pređu u Ministarstvo. Ova Vlada ne plaća ni jednog svog zaposlenog posebno, za rad u komisijama. Tako nije radila bivša Vlada. Ona je nemilice trošila pare, zaposlenima je pored redovnih primanja plaćala i za rad u komisijama, kojih je bilo najmanje deset, plus dve revizione. Ministar Dulić imao je najmanje deset komisija. Tu su, pored stalne plate, članovi imali i po 800.000 dinara mesečno.
Janko Veselinović pitao je ministarku zašto se ne radi Žeželjev most u Novom Sadu, a ona je odgovorila da to zavisi od Bojana Pajtića i da ga je sama više puta molila da pokrajinska Vlada prihvati svoje obaveze u tom poslu .<


SKUPŠTINA SRBIJE: VIŠE SVAĐE MALO DISKUSIJE

maja-gojkovic-

SKUPŠTINA⇒ Rasim Ljajić je objasnio da se zajmom od Međunarodne banke, prema Sporazumu iz septembra, dobija 24 miliona evra kredita na period od 10 godina sa grejs periodom od 2 godine, minimalnom kamatom i otplatom na 16 rata Ranka Čičak POSLANICI Skupštine Srbije posvađali su se i danas, raspravljajući o potgvrđivanju Sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, zatim Ugovora oko prelaska sa analognog na digitalni signal, potvrđivanja Evropske konvencije o zaštiti audovizuelnog nasleđa i

SKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

skup412

Ranka Čičak Zoran Babić: bivši u – zatvor POSLANIK SNS Zoran Babić stekao je jutros simpatije čak i opozicije, tražeći odgovornost za bivše rukovodioce koji su finansijski unuštili Srbiju. On je pitao Ministarstvo energetike i Ministarstvo unutrašnjih poslova koja je odgovornost srpskih pregovarača za sporazume oko Južnog toka: – Napravili su sporazum bez važne klauzule. A to je koje su obaveze ugovornih strana ukoliko jedna o njih odustane od realizacije celog posla? Ugovor je pravljen 2007 i 2008. godine. Da

SKUPŠTINA SRBIJE: PRVI POKUŠAJ DA SE NA ZAKONSKI NAČIN FINANSIRA POLJOPRIVREDA BEZ PARA IZ BUDŽETA

poljo1911

SRBIJA U poljoprivredu Srbije ulaže se manje nego što je neophodno, a od nje se dobija manje nego što je moguće, rekla je rekla ministarka Snežana Bogosavljević Bošković tokom debate i dodala da se Zakonom uređuje i unapređuje tržišni model kratkoročnog finansiranja u perodu od žetve, odnosno berbe Ranka Čičak U SKUPŠTINI Srbije u toku je rasprava o više zakonskih predloga, među kojima i o finansiranju poljoprivredne proizvodnje koji, kako je rekla resorna ministarka Snežana Bogosavljević Bošković proizlazi iz potrebe