Grdelica: Osmanest godina od NATO agresije na našu zemlju

Grdelica: Osmanest godina od NATO agresije na našu zemlju

24/03/2017 Off By

 

Pod železničkim mostom, gde je u Grdeličkoj klisuri bombardovan voz i poginulo 18 civila većinom dece, na spomen obeležju stradalima,  prvo je održan verski obred. Pororodice su položile cveće, a zatim je  odata počast svim stradalima u bombardovanju

Ranka Čičak

PREDSEDNIK Vlade Srbije, Aleksandar Vučić predvodio je danas delegaciju Srbije nas centralnoj državnoj ceremoniji obeležavanja godišnjice NATO agresije na našu zemlju.

Pod železničkim mostom, gde je u Grdeličkoj klisuri bombardovan voz i poginulo 18 civila većinom dece, na spomen obeležju stradalima,  prvo je održan verski obred. Pororodice su položile cveće, a zatim je  odata počast svim stradalima u bombardovanju.

Premijer  je podsetio na vreme kada je 19 zemalja imalo potrebe da pokažu kako su  jači  od Srbije:

-Za  78 dana bombardovanja bacili su više  50 hiljada projektila. Tim parama  moglo je da se nahrani 10 puta više ljudi nego što ih ima Srbija. Naša šteta bila je 100 miliona dolara, veća nego u Drugom svetskom ratu. Izgubili smo živote  više od 2.000 civila i 1000 vojnika izgubili smo u toku 3  meseca bombardovanja. Ubijeno je 76 dece. Da sada mogu, a da sam mogao i onda, za njih bi dao sve. Ali, niko nas nije pitao. Želeli su da ubiju Srbiju i njenu decu i to danas mora jasno da se kaže. Trebalo je Srbiju baciti na kolena. Ali, ni oni, ni mnogi drugi koji su hteli vazalnu Srbiju, nisu uspeli. Srbija je danas slobodna. Postaje sve jača i više nikada neće tako stradati. U to vreme, pre 18 godina rođeno je 14 hiljada dece i oni, zajedno sa  Srbijom slave danas svoje punoletstvo. Danas je Srbija  deo sveta, ali neće da bude deo alijanse koja nas je rušila, niti bilo kakve druge alijanse. Ona je danas snažnija i  više se takav napad na nju ne može ponoviti. Danas se u Srbiji svakog dana rađa po 227 dece i oni će za 18 godina biti punoletni u jednoj srećnoj Srbiji.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik rekao je da danas oplakujemo naše žrtve ne samo ovde, već na svim mestima  gde su nas  u proteklim  decenijama masovno pobili:

-To moramo pamtiti, od  ustaških  i muslimanskih  ubijanja   1941. Do danas. Mi iz Republike Srpske volimo Srbiju. Mnogo godina unazad su nam to branili. Zvali su nas  Bosanski Srbi. Srbi danas imaju RS i Srbiju i moraju biti zajedno. Danas smo odlučili da zajednički slavimo sve istorijske datume i sve praznike.I kada donosimo teške odluke koje traži Zapad, poručujemo im – nećete nas  podeliti na Drini. Nećete nas, kao na početku prošlog veka, mobilisati u Bosni i slati na Srbiju. NATO se vežbao na nama. Danas nam se ponovo nudi, ali  ga ne prihvatamo. Uostalom, kako ćemo se kretati na našem putu, odlučiće narod, a oni se naroda boje.♦