Makedonija: EU uvodi sankcije?

Makedonija: EU uvodi sankcije?

23/03/2017 Off By

 

Izvor DW kaže da, ukoliko Ivanov i dalje bude odbijao da dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, nema više čekanja, i da svakim danom raste opasnost od daljih tenzija u zemlji, koje bi, kako se navodi, mogle da dovedu do ćorsokaka i dalje destabiliacije


BRISEL razmišlja o uvođenju sankcija Makedoniji ukoliko makedonski predsjednik Đorge Ivanov ne omogući formiranje vlade u skladu sa Ustavom, piše Dojče vele, pozivajući se na neimenovani izvor u Briselu.

U Skoplju je prekjuče boravila briselska četvorka, predvođena evropskim komesarom Johanesom Hanom, a poruka koju su oni ostavili je da stranke, iza kojih stoji većina u parlamentu treba da požure i što pre konstituišu parlament, da izaberu predsednika Skupštine i zatim da formiraju vladu.

Izvor DW kaže da, ukoliko Ivanov i dalje bude odbijao da dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, nema više čekanja, i da svakim danom raste opasnost od daljih tenzija u zemlji, koje bi, kako se navodi, mogle da dovedu do ćorsokaka i dalje destabiliacije.

Za predstavnike EU nema sumnje da iza organizovanih protesta stoji lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski, iako, kako se navodi, uporno tvrdi da sa njima nema nikakve veze i da je reč o spontanom nezadovoljstvu naroda.

Gruevski se, navodi DW, na sastanku sa komesarom Evropske unije Johanesom Hanom i trojicom evroparlamentaraca “predstavio kao žrtva” tvrdeći da nema kontrolu ni nad čim.

On se žalio da SDSM u potpunosti kontroliše medije i da SJO radi u interesu Zorana Zaeva.

Iako to nije rekao direktno, utisak prisutnih je bio da Gruevski ne želi posredovanje EU; tokom dvoipočasovnog razgovora, on je samo ponavljao iste stvari i tvrdo ostajao na svojim pozicijama ignorišući primedbe posrednika.

“Jedini cilj Gruevskog je da ostane na vlasti, to je jasno. On uopšte nije ozbiljan i odbacuje svaki naš predlog”, rekao je pomenuti izvor DW.

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev izjavio je danas da će u slučaju ponavljanja vanrednih parlamentarnih izbora, što je jedan od zahteva vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, ta partija sigurno izgubiti.

“Oni znaju da ako izađu na izbore izgubiće, jer niko neće tolerisati njihovo besramno odbijanje da predaju vlast”, rekao je Zaev napomenuvši da je parlamentarna većina formirana, i da on očekuje brzo formiranje vlade na demokratski način.

“Ako odemo na izbore VMRO-DPMNE će izgubiće”, rekao je Zaev uveren da i nakon novih izbora albanske partije ne bi pravile koaliciju sa Gruevskim, prenijeli su makedonski mediji.

Zaev je formirao parlamentarnu većinu uz pomoć albanskih partija DUI i BESA, ali je makedonski predsjednik Đorge Ivanov odbio da mu dodeli mandat za sastav nove vlade zato što je lider SDSM prihvatio “tiransku platformu” koja, kako smatra, preti da naruši suverenitet i teritorijalni integritet Makedonije.