Kosovo: Tačijeva vojska imaće 8.000 pripadnika

Kosovo: Tačijeva vojska imaće 8.000 pripadnika

19/03/2017 Off By

PRIŠTINSKI dnevni list Zeri otkriva da će najavljena  vojska Kosova brojati 8.000 vojnika, od kojih će 3.000 biti u rezervnom sastavu.

Izdvojeni budžet za nadležno ministarstvo je, piše Zeri, 51 milion evra. U tu svrhu svake godine biće izdvajano po dodatnih pet miliona.

Predsednik Kosova, Hašim Tači predao je početkom marta u skupštinsku proceduru predlog novog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova.

“Zakon o BSK reguliše misiju, funkcionisanje i zadatke BSK, njihovu organizaciju i druga pitanja vezana za služenje u BSK”, rekao je tada Tači.

Na reagovanje NATO-a i Ambasade SAD na njegovu inicijativu, Tači je rekao da neće povući inicijativu za formiranje vojske promenom zakona o BSK, smatrajući da je to jedini način da se formira vojska jer su poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova odbili da glasaju za promenu Ustava kojom bi se omogućila transformacija BSK.

Po Tačijevim rečima, Predlog zakona o BSK kojim bi te snage kao funkciju imale i “odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”, u potpunosti u skladu s Ustavom i zakonima koje je Kosovo izradilo i usvojilo “zajedno sa međunarodnom zajednicom”.