Republika Srbija mora prestati da otpad smatra smećem već resursom koji se može i mora koristiti

Republika Srbija mora prestati da otpad smatra smećem već resursom koji se može i mora koristiti

18/03/2017 Off By

PREDSEDNIČKI kandidat Nenad Čanak pita:Kako je moguće da neke zemlje prerađuju otpad i zarađuju na tome, a da Srbija to nije u stanju?

Kako je moguće da širom Srbije postoji više od 3.500 divljih deponija, od čega je 700 samo u Vojvodini? Deponije nam se obrušavaju na puteve, njive i reke.

Zašto Srbija nije u stanju da iskoristi preko dva miliona tona otpada koliko sama proizvodi, dok, recimo, Nemačka koristi svoj i još uvozi preko 12 miliona tona otpada.

Republika Srbija mora prestati da otpad smatra smećem već resursom koji se može i mora koristiti.

Primena koncepta cirkularne ekonomije, odnosno podsticanje uvođenja čistije proizvodnje, otvaranje zelenih radnih mesta, ekodizajna, reciklaže i drugih poslovnih modela, velika je šansa za razvoj Srbije.

Isto tako, nedopustivo je da u čitavoj zemlji umesto neophodnih 27 postoji svega nekoliko regionalnih centara i sanitarnih deponija po EU standardima.

Od ekološkog dinara koji se prikuplja na lokalnom nivou i sredstava koje zagađivači uplaćuju za zaštitu životne sredine u budžet Republike Srbije godišnje se prikupi oko 6 milijardi dinara.

To je novac kojim bi se moglo izgraditi najmanje pet regionalnih centara za tretiranje otpada godišnje, pa bi nam zemlja ubrzo bila urednija i bogatija. Umesto toga, novac se uglavnom troši nenamenski, a svakog dana niču nove divlje deponije.

Krajnje je vreme da se to promeni.