U EU NEMA “ZAMORA OD PROŠIRENJA”

05/12/2014 Off By

KONFERENCIJA "EU I ZAPADNI BALKAN 2015-2020."EU⇒ Barozo je izrazio uverenje da će u “nedalekoj budućnosti” članice EU biti i Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Turska i Island, ali je i istakao da će svaka od tih zemalja morati da ispuni zadate kriterujume

Ranka Čičak

U EVROPSKOJ Uniji (EU) nema “zamora od proširenja”, a ulazak novih članica je u obostranom interesu, rečeno je danas u Beogradu na Međunarodnoj konferenciji “EU i Zapadni Balkan 2015-2020”.
“Uveren sam da će se proširenje EU nastaviti, jer je to dobitna kombinacija i za EU”, rekao je bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na konferenciji u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.
On je izrazio zadovoljsvo jer je za vreme njegovog mandata u Evropskoj komisiji broj članica EU gotovo udvostručen, istakvaši da je posebno važno što su u Uniju ušle Bugarska i Rumunija.
“Da te dve zemlje nisu ušle u EU, danas bi bilo mnogo više kriza sličnih ukrajinskoj”, ocenio je Barozo. On je naglasio da aktuelna ekonomska kriza nije nastala u EU, već u SAD, i da je Unija na to adekvatno odgovorila. “Realnost je da je Evropa sada jača nego što je bila”, rekao je on. Barozo je izrazio uverenje da će u “nedalekoj budućnosti” članice EU biti i Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Turska i Island, ali je i istakao da će svaka od tih zemalja morati da ispuni zadate kriterujume.
“U Srbiji postoji napredak u vladavini zakona i na planu ekonomije, ali u drugim oblastima treba uraditi više”, rekao je on i dodao da sloboda medija zahteva više pažnje.
Poslanik Evropskog parlamenta i potpredsednik Evropske narodne partije Mario David rekao je da je poslednji izveštaj Evropske komisije o Srbiji pozitivan, zahvaljujući “dobrom vođstvu” premijera Srbije Aleksandra Vučića.
“Krenite u reforme i zatvarajte poglavlja. Saopštenjem da pet godina neće biti proširenja EU, Evropska komisija možda je poslala poruku da Zapadni Balkan samo treba da pokaže dovoljno spremnosti i motivacije da uđe u EU”, rekao je on.
Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović istakla je da je evropski put opredeljenje Srbije i da je poznato da će Beograd morati da spoljnu i bezbednosnu politiku uskladi sa EU. “Ipak, mora se imati u vidu da Srbija još nije otvorila nijedno poglavlje”, naglasila je ona.
Što je više članica EU, to je Evropa bezbednija, istakao je Filip Dust Blazi iz UN i dodao da zemlje kandidati i EU imaju obostran ekonomski interes proširenja EU. Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, izrazio je uverenje da će Srbija u narednih pet godina završiti tehničke pregovore u procesu evropskih integracija.<


EU

KONFERENCIJA "EU I ZAPADNI BALKAN 2015-2020."U EU NEMA “ZAMORA OD PROŠIRENJA”

EU ⇒ Barozo je izrazio uverenje da će u “nedalekoj budućnosti” članice EU biti i Srbija, Makedonija, Crna

 

 

milicevicSPS: NE VERUJEMO DA KOSOVO MOŽE BITI U UN

  EU ⇒ Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević je novinarima u Skupštine Srbije rekao da je

5D6EC7BAROZO: RUSIJA NE ODREDJUJE ODNOSE SRBIJE I EU

EU ⇒ Za Srbiju je od ključnog značaja da sprovede ekonomske i ostale reforme, a ne stepen saradnje

 

 

slvacaZORANA MIHAJLOVIĆ: VELIKE MOGUĆNOSTI ZA ZAJEDNIČKE PROJEKTE SA SLOVAČKOM

SARADNJA ⇒ Kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Slovačke i slovački ministar privrede Pavel Pavlis izrazio