Srđan Darmanović: Rusija želi da spreči ulazak Crne Gore u NATO

Srđan Darmanović: Rusija želi da spreči ulazak Crne Gore u NATO

14/03/2017 Off By
U skladu s doktrinom hibridnog ratovanja ovakve akcije ne sprovode službene ruske institucije pa Moskva najčešće može da kaže da iza takvih akcija ne stoji, niti da je s njima upoznata, rekao je Darmanović zagrebačkoj agenciji Hina

RUSIJA se uplela u izborni proces u Crnoj Gori sa željom da osujeti njen ulazak u NATO, rekao je u razgovoru za zagrebačku agenciju Hina crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

“Uplitanje Rusije u izborne procese drugih država je danas tema o kojoj se gotovo svakodnevno govori, kako na stranicama svetskih medija, tako i putem izjava funkcionera raznih država”, rekao je Darmanović i doobjasnio da se to se uplitanje sprovodi kibernetičkim napadima, snažnom propagandom, izdašnim finansijskim pomaganjem strankama koje se protive NATO-u ili EU- u, obavještajnim radom.

-U skladu s doktrinom hibridnog ratovanja ovakve akcije ne sprovode službene ruske institucije pa Moskva najčešće može da kaže da iza takvih akcija ne stoji, niti da je s njima upoznata, rekao je Darmanović.

-Ali s druge strane upornim istraživačkim radom može jasno da se dokaže bliska povezanost s državnim subjektima”, rekao je.

“Sve to se događalo u vreme oktobarskih izbora u Crnoj Gori, ali s jednom velikom razlikom – u našoj zemlji pokušan je i otvoreni državni udar, uključujući i napad na bivšeg predsednika vlade. Kako dosadašnji tok istrage naglašava, organizatori ove akcije bili su pripadnici ruske obavještajne službe”, naglašava Darmanović.

Crnogorski ministar istaknuo je da njegova zemlja ceni konstruktivno stajalište Srbije u rasvetljavanju pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, kada je uhapšena i grupa srpskih državljana.