Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: zabrinjavajuće inicijative za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: zabrinjavajuće inicijative za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine

13/03/2017 Off By

 

Savet je zaključio da je situacija u regionu turbulentna i složena. Država Srbija uložila je ogroman napor da u ovom delu Evrope budu sačuvani mir i stabilnost, kao i da budu uspostavljeni dobri i prijateljski odnosi između različitih naroda, etničkih i verskih grupa

NA DANAS održanoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, a prisustvovali Aleksandar Vučić, predsednik Vlade, Zoran Đorđević, ministar odbrane, dr Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, Nela Kuburović, ministar pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Đorđević, direktor Vojno-bezbednosne agencije general Petar Cvetković, zamenik direktora Vojno-obaveštajne agencije Zoran Stojković i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev, razmatrana je političko-bezbednosna situacija u Republici Srbiji, regionu Zapadnog Balkana, kao i stanje na Kosovu i Metohiji, posebno posle najnovijih inicijativa i zahteva Albanaca za prekidom briselskog dijaloga, kao i formiranjem takozvane vojske Kosova.
Na sednici je konstatovano da je Srbija stabilna i da ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na teritoriji naše Republike.
Savet je zaključio da je situacija u regionu turbulentna i složena. Država Srbija uložila je ogroman napor da u ovom delu Evrope budu sačuvani mir i stabilnost, kao i da budu uspostavljeni dobri i prijateljski odnosi između različitih naroda, etničkih i verskih grupa. Ipak, bez našeg uticaja, postoji opasnost širenja političkih sukoba unutar pojedinih država u okruženju, koji su podstaknuti, kako domaćim razlozima političke netrpeljivosti, tako i značajnim uplitanjem stranih civilnih i vojnih obaveštajnih službi. Zadatak svih organa Republike Srbije je da ne dozvole bilo kakvo prelivanje političkih, ali i drugih sukoba na teritoriju Republike Srbije, te da poštuju nezavisnost drugih država i ne mešaju se u njihove unutrašnje stvari. Istovremeno, Savet obavezuje državne organe da u skladu sa svojim nadležnostima učestvuju u saradnji sa Srbima u regionu koji se nalaze pod političkim pritiscima centralnih vlasti u pojedinim državama Zapadnog Balkana, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta tih država.
Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije izražava zabrinutost zbog zaoštravanja retorike koja je primetna u delovanju prištinskih organa vlasti. Posebno su zabrinjavajuće inicijative za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine, a naročito zahtev za formiranjem vojske Kosova. Republika Srbija snažno i nedvosmisleno zahteva nastavak dijaloga u Briselu, poštovanje međunarodnog pravnog poretka, Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma. Savet je obavezao organe Republike Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranju takozvane vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini.
Istovremeno, Savet poziva Srbe na Kosovu i Metohiji da potpuno jedinstveno sa državnim organima Republike Srbije politički istupaju i štite interese našeg naroda i naše države.