Danas ističe rok prijave za predsedničke kandidate!

Danas ističe rok prijave za predsedničke kandidate!

12/03/2017 Off By
Redosled kandidata na izbornom listiću biće određen žrebom 17. marta u 19.15, a žreb je javan i prenosi se na RTS-u

REPUBLIČKA izborna komisija do sada je potvrdila ukupno pet kandidatura za predsednika Srbije, a rok za prijave za učešće na izborima ističe 12. marta 2017. godine (sutra) u ponoć.

RIK je do sada proglasila kandidature lidera SNS Aleksandra Vučića, koji je zajednički kandidat vladajuće koalicije, Sašu Jankovića, koga je za predsednika Srbije predložila Grupa građana “Za Srbiju bez straha” i lidera radikala Vojislava Šešelja.

Proglašene su i kandidature Vuka Jeremića, koga je predložila Grupa građana “Moramo bolje” i predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića.

Juče je kandidaturu RIK-u predao predsednik DJB Saša Radulović, a zatim je Narodni slobodarski pokret predao potpise za kandidaturu predsednika te stranke Miroslava Parovića. 

Redosled kandidata na izbornom listiću biće određen žrebom 17. marta u 19.15, a žreb je javan i prenosi se na RTS-u.

Obaviće se tako što se iz jednog providnog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa imenom i prezimenom kandidata i nazivom predlagača, a neposredno nakon toga iz drugog providnog bubnja se izvlači list na kome je upisan redni broj koji će taj kandidat imati na listi kandidata.

Kugle, koje će biti neprovodne, moraju imati iste dimenzije, boju, masu i druge karakteristike, i biće ih dva puta više od broja kandidata za predsednika Srbije.

Žreb će biti sproveden na sednici RIK-a, na kojoj pravo prisustva ima i po jedan predstavnik svakog predlagača kandidata.

Izbori za predsjednika Srbije biće održani 2. aprila.(Agencije)