Jedan pogled na Balkan: Mala iskra može da izazove veliki požar

Jedan pogled na Balkan: Mala iskra može da izazove veliki požar

10/03/2017 Off By

 

Ruska uloga u regionu je, kaže, znatno ojačala: “Između 2007. i 2014. više od 1,3 milijardi evra evropskih sredstava za Zapadni Balkan dati su za Srbiju. Istraživanja pokazuju da većina Srba pretpostavlja da je njihov najveći podržavatelj Rusija. To nije slučajnost”, kaže Dejvid McAlister, nemački poslanik u Evropskom parlamentu za nemački Die Zeit

POTPREDSEDNIK Evropske narodne stranke Dejvid McAlister, nemački poslanik u Evropskom parlamentu i član CDU-a, za list Die Zeit je izjavio da Evropska unija ne planira u dogledno vreme prijem novih članova.

Osvrnuo se i na sve napetiju situaciju na Balkanu i rekao da je u interesu EU-a da zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo i BiH) budu politički i ekonomski stabilne. Dodao je i da će njihov put prema članstvu u Evropskoj uniji biti dug i težak.
“Politička situacija u zemljama Zapadnog Balkana je jako komplikovana. Makedoniju proganjaju veliki koruptivni skandali iz bliže prošlosti. U BiH su uvek tenzije između tri naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba, a politički sistem teško se reformiše. U Albaniji opozicija bojkotuje parlament. Pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova stagniraju. U Crnoj Gori pokušaj državnog udara je sprečen na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. Mnogo je malih vatri koje gore u regionu”, rekao je za Die Zeit.

Ruska uloga u regionu je, kaže, znatno ojačala: “Između 2007. i 2014. više od 1,3 milijardi evra evropskih sredstava za Zapadni Balkan dati su za Srbiju. Istraživanja pokazuju da većina Srba pretpostavlja da je njihov najveći podržavatelj Rusija. To nije slučajnost”, kaže.
Dejvid McAlister ne isključuje ni mogućnost oružanih sukoba. “Mala iskra može izazvati veliki požar“.