Nacionalni savet za kulturu protiv  spajanja Studentskog kulturnog centra i Doma kulture Studentski grad

Nacionalni savet za kulturu protiv spajanja Studentskog kulturnog centra i Doma kulture Studentski grad

10/03/2017 Off By

 

Dom kulture Studentski grad je u ovom trenutku najaktivnija kulturna institucija na Novom Beogradu. Poređenje sa centrima u kojima postoji po jedan studentski kulturni centar, što je iskorišćeno kao argument za ovu ideju, ne stoji budući da Beograd ima dva državna univerziteta i veličinom daleko prevazilazi druge centre u Srbiji, navodi se u saopštenju NSK

NACIONALNI savet za kulturu održao je 9. marta svoju pedeset drugu redovnu sednicu na kojoj je, od strane predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, upoznat sa dinaminkom izrade Strategije razvoja kulture u Republici Srbiji i izrazio spremnost da u skladu sa zakonom doprinese što kvalitetnijem tekstu koji će se naći na javnoj raspravi.
Nacionalni savet za kulturu je izrazio zabrinutost zbog brzopleto donetog predloga Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o „fuzionisanju” Studentskog kulturnog centra i Doma kulture Studentski grad. Svaka od te dve kuće imala je zasebnu i veoma značajnu istoriju o kojoj ne treba posebno govoriti. Dom kulture Studentski grad je u ovom trenutku najaktivnija kulturna institucija na Novom Beogradu. Poređenje sa centrima u kojima postoji po jedan studentski kulturni centar, što je iskorišćeno kao argument za ovu ideju, ne stoji budući da Beograd ima dva državna univerziteta i veličinom daleko prevazilazi druge centre u Srbiji. Nacionalni savet za kulturu daje punu podršku urednicima Doma kulture Studentski grad u očuvanju autonomije njihove institucije.
Problematika domova kulture predstavljaće jednu od tema koja će se razmatrati na narednoj sednici Saveta.
NSK se takođe zalaže za što hitnije formiranje radne grupe koja će izraditi tekst Zakona o pozorištu, koji mora proizaći iz buduće Strategije, radi zaštite scenske delatnosti u nekada razgranatoj a danas ugroženoj mreži domova kulture.