SKUPŠTINA SRBIJE: VIŠE SVAĐE MALO DISKUSIJE

05/12/2014 Off By

maja-gojkovic-

Nije lako biti predesnica:Maja Gojković

SKUPŠTINA⇒

Rasim Ljajić je objasnio da se zajmom od Međunarodne banke, prema Sporazumu iz septembra, dobija 24 miliona evra kredita na period od 10 godina sa grejs periodom od 2 godine, minimalnom kamatom i otplatom na 16 rata

Ranka Čičak

POSLANICI Skupštine Srbije posvađali su se i danas, raspravljajući o potgvrđivanju Sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, zatim Ugovora oko prelaska sa analognog na digitalni signal, potvrđivanja Evropske konvencije o zaštiti audovizuelnog nasleđa i potvrđivanja Sporazuma između Svete Stolice i Srbije u oblasti visokog obrazovanja.
Rasim Ljajić je objasnio da se zajmom od Međunarodne banke, prema Sporazumu iz septembra, dobija 24 miliona evra kredita na period od 10 godina sa grejs periodom od 2 godine, minimalnom kamatom i otplatom na 16 rata:
– Kao što vidite, radi se o povoljnom zajmu. Najveći deo novca dati će se za tehnološku opremu potrebnu za digitalizaciju . To je oko 16,6 miliona evra. Oko 4 miliona i 260 hiljada evra će se potrošiti na građevinske radove. Što se tiče kredita za sanaciju od poplava vrednost mu je 227 miliiona i 480 hiljada evra. On je na 30 godina s grejs periodom od 9 godina i otplatom na 42 rate.Najveći deo ovog novca ići će na pomoć sektoru energetike i rudarstva– preko 157 miliona evra, zatim poljoprivrednicima – preko 53 miliona evra. Više od 16 miliona evra uložiće se u zaštitu od poplava.
Zoran Živković iz Nove stranke odmah je primetio da su za ovu sednicu spojene teme koje jedna s drugom nemaju veze. Nije propustio da zajedljivo dobaci kako je kredit za sanaciju od poplava četiri puta povoljniji nego oni s Bliskog istoka, koji se predstavljaju kao najpovoljniji.
Njegov stranački kolega, Vladimir Pavičević svoju je diskusiju o sporazumu sa Svetom stolicom iskoristio da se obruši na doktorat minisra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića:
– Zamislite da se desi da ministar Stefanović podnese zahtev za priznavanje svoje diplome doktora nauka. Postavilo bi se pitanje da li je ta diploma stečena u skladu s principom akademske čestitosti. Moralo bi da se evidentira kako u Srbiji ne postoji princip akademske čestitosti. Doznalo bi se i to, da Komisija za ocenu doktorske disertacije gospodina Stefanovića nije bila kvalifikovana.
Odmah je Aleksandar Martinović iz SNS uzvratio kontraudarom:
– Šta mislite kada bi ja sada rekao da ste 5 oktobra 2000 preuzeli vlast tako što ste koristili Legiju i jedinice za specijalne operacije. Kako je Legija bio nacionalni heroj, zato što je pomogao da DOS – u da preuzme vlast, a onda je 2003 godine proglašen za najvećeg kriminalca?
Zoran Živković je replicirao podsećajući da je SRS, kojoj je Martinović tada pripadao, podržala lažne rezultate izbora i da su događaji 5 oktobra bili odgovor na to i predstavljaju veliki svetli događaj u srpskoj istoriji.
Aleksandra Jerkov iz DS zaključila je da se danas ne bi ni govorilo o kreditima za sanaciju od poplava, da se ranije razgovaralo o tome da li se ova šteta mogla sprečiti. Ona kaže da je DS više puta tražila analizu odgovornosti pojedinaca u vodoprivrednim prduzećima, ali su umesto toga pravljene sednice na kojima se uopšteno govorilo o svemu drugom.
Zoran Babić je odmah odgovorio napadom na Gorana Ješića:
– Koja je stručnost pokrajinskog štaba za vanredne situacije i Gorana Ješića koji je 1993 upisao fakultet, 95. položio prvi ispit i jedva diplomirao posle 12 godina.
Jerkova je uzvratila opomenom da je Ješić bar diplomirao iako posle toliko godina, a Stefanović je jednog jutra poranio i odmah doktorirao.
Branka Karavidić pokušala je da skrene razgovor na situaciju u Majdanpeku, ali ju je prekidala predsednica Maja Gojković i ostali članovi SNS. Zato se naljutila i napustila sednicu.
Borisav Stefanović tražio je da se u salu donesu uzorci leda, da se ustanovi koliko je bio opasan po glavu ministru energetike:
– Da mi ovde utvrdimo da li je to taj zlokobni led koji je ustvari bio namenjen premijeru Vučiću, ali je pao na Antića.
Gojkovićka je zapretila pauzom.
Stefanović je pitao – «Zašto?»
Ona je odgovorila :
– Zato što sva ova diskusija nema smisla.
Zatim je prepustila Igoru Bečiću da vodi sednicu, a sama izašla iz sale. <


Povezano>

SKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

skup412

Zoran Babić: bivši u – zatvor POSLANIK SNS Zoran Babić stekao je jutros simpatije čak i opozicije, tražeći odgovornost za bivše rukovodioce koji su finansijski unuštili Srbiju. On je pitao Ministarstvo energetike i Ministarstvo unutrašnjih poslova koja je odgovornost srpskih pregovarača za sporazume oko Južnog toka: – Napravili su sporazum bez važne klauzule. A to je koje su obaveze ugovornih strana ukoliko jedna o njih odustane od realizacije celog posla? Ugovor je pravljen 2007 i 2008. godine. Da

SKUPŠTINA SRBIJE: PRVI POKUŠAJ DA SE NA ZAKONSKI NAČIN FINANSIRA POLJOPRIVREDA BEZ PARA IZ BUDŽETA

poljo1911

SRBIJA U poljoprivredu Srbije ulaže se manje nego što je neophodno, a od nje se dobija manje nego što je moguće, rekla je rekla ministarka Snežana Bogosavljević Bošković tokom debate i dodala da se Zakonom uređuje i unapređuje tržišni model kratkoročnog finansiranja u perodu od žetve, odnosno berbe Ranka Čičak U SKUPŠTINI Srbije u toku je rasprava o više zakonskih predloga, među kojima i o finansiranju poljoprivredne proizvodnje koji, kako je rekla resorna ministarka Snežana Bogosavljević Bošković proizlazi iz potrebe

SKUPŠTINA SRBIJE: ZAKON (NE) ŠTITI UZBUNJIVAČE?

cool revolution

SRBIJA Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović rekao je da je dobro da Srbija najzad dobija Zakon o zaštiti uzbunjivača i da je to korak napred, ali da gorak ukus ostavlja način na koji su vlada i Ministarstvo došli do teksta zakona, “ignorišući” predloge Poverenika i Zaštitnika građana  Ranka Čičak POSLANICI vladajučih stranaka u Skupštini Srbije ocenili su danas da je Predlog zakona o zaštiti uzbunjivača važan korak u borbi protiv korupcije, dok su poslanici opozicije ocenili da je