Tači zbrinuo Stoltenberga!

Tači zbrinuo Stoltenberga!

08/03/2017 Off By

 

Gensek je istakao i da će ukoliko se nastavi u pravcu promene mandata BSK-a na ovakav način, NATO će “preispitati svoj nivo posvećenosti, naročito po pitanju izgradnje njihovih kapaciteta“, piše u saopštenju NATO-a

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost Alijanse, povodom inicijative kosovskih institucija da se zakonom, a ne ustavom, menja mandat Bezbedonosnih snaga Kosova u vojne snage.

Stoltenberg je izjavio da je danas razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i sa premijerom Isa Mustafom. Želeo je da im prenese “ozbiljnu zabrinutost saveznika NATO-a u vezi predlozima kosovskih vlasti o transformaciji Bezbedonosnh snaga Kosova u vojsku, bez ustavnih promena”.

Kako je objavljeno na sajtu NATO-a, generalni sekretar te vojne alijanse je kosovskim zvaničnicima dao na znanje “da su ovakvi jednostrani koraci beskorisni”.

-Pozvao sam kosovske vlasti da održavaju blizak kontakt sa Beogradom. U prethodnim godinama NATO je podržavao razvoj Kosovskih snaga kao profesionalnih, multientničkih snaga. Struktura, mandat i misija BSK-a je stvar za lokalne kosovske institucije u saglasnosti sa njihovim ustavom”, naveo je Stoltenberg.

Gensek je istakao i da će ukoliko se nastavi u pravcu promene mandata BSK-a na ovakav način, NATO će “preispitati svoj nivo posvećenosti, naročito po pitanju izgradnje njihovih kapaciteta“, piše u saopštenju NATO-a.

I Sjedinjene Američke Države su izrazile zabrinutost zbog najavljene namere Kosova da promeni mandat Bezbedonosnim snagama Kosova (BSK) bez ustavnih amandmana. Kako je saopšteno iz Ambasade SAD-a na Kosovu, Sjedinjene Države podržavaju postepenu i transparentnu transformaciju BSK-a u jednu multietničku snagu u skladu sa standardima NATO-a, ali ta transformacija “treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova i kroz jedan sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava Kosovsku multietničku demokratiju.

-Spremni smo da se uključimo u konsultativni proces sa svim zainteresovanim stranama kako bi postigli naše zajedničke ciljeve za transformaciju BSK-a na način koji bi poboljšali bezbednost Kosova, doprineli stabilnosti regiona i podržali Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama. Usvajanje sada predloženog zakona bili bi smo primorani da preispitamo našu bilateralnu saradnju sa BSK-a, uključujući našu dugotrajnu podršku tim snagama”, navedeno je iz ambasade SAD-a.

Predsedništvo Skupštine Kosova je danas jednoglasno prihvatilo nacrt zakona o transformaciji Bezbedonosnih snaga Kosova u vojne snage, koji je inicirao predsednik Kosova Hašim Tači. Sastanku Predsedništva nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, koji bojkotuju rad kosovskih institucija od oktobra prošle godine i koji su protiv osnivanja kosovske vojske.