Mogerinijeva poručila makedonskim političarima:  „ne igrajte se vatrom!“

Mogerinijeva poručila makedonskim političarima: „ne igrajte se vatrom!“

07/03/2017 Off By

 

Visoka predstavnica Unije je, na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, ukazala da postoje instrumenti za rešenje kao što su mudrost predsednika, sposobnost parlamenta da nastavi sa radom na izboru premijera i upravljanje krizom bez stranog mešanja, prenosi skopska agencija MIA

VISOKA predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je situacija u Makedoniji zabrinjavajuća, izrazivši bojazan da bi tamošnja politička i institucionalna kriza mogla da preraste u međuetnički sukob koji bi se mogao proširiti i van granica.

Mogerinijeva je u ponedjeljak, 6. Marta, poručila političarima u Skoplju “da se ne igraju vatrom” i da ne dozvole da dođe do međuetničkog sukoba, a predsednika Makedonije Ðorga Ivanova još jednom je pozvala da partiji SDSM poveri mandat za sastav nove vlade.

Visoka predstavnica Unije je, na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, ukazala da postoje instrumenti za rešenje kao što su mudrost predsednika, sposobnost parlamenta da nastavi sa radom na izboru premijera i upravljanje krizom bez stranog mešanja, prenosi skopska agencija MIA.

“Verujemo da su to mogućnosti za prevazilaženje institucionalne krize. Postoje sredstva u tom cilju u Skoplju… Nadamo se da će mudrost odnijeti prevagu“, zaključila je Mogerinijeva.

Ona je u ponedjeljak šefove diplomatija država članica EU informisala o svojoj prošlonedjeljnoj poseti zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Makedoniju.