Tači bezbednosne snage pretvara u vojsku!

Tači bezbednosne snage pretvara u vojsku!

06/03/2017 Off By
Tači je naveo da “Kosovo mora da unapredi ulogu i dužnosti Kosovske vojske”, kako bi zaštitila “suverenitet i teritorijalni integritet, ali i sačuvala mir i nacionalne interese”

HAŠIM TAČI izjavio je da će se veoma brzo u skupštinskoj proceduri naći izmene i dopune zakona o bezbednosnim snagama Kosova, kako bi se one transformisale u Vojsku Kosova, piše prištinski  dnevnik Zeri.

– Želim da razjasnim da će narednih dana u skladu sa mojim ustavnim nadležnostima, biti preduzete akcije neophodne za legalnu transformaciju dugo očekivane Kosovske vojske, koja će postati realnost, zahvaljujući dopunama zakona o bezbednosnim snagama Kosova – rekao je Tači na ceremoniji obilježavanja “Epopeje OVK” u kasarni “Adem Jašari” u Prištini.

Tači je naveo da “Kosovo mora da unapredi ulogu i dužnosti Kosovske vojske”, kako bi zaštitila “suverenitet i teritorijalni integritet, ali i sačuvala mir i nacionalne interese”.

– Susedne zemlje, koje imaju svoje vojske moraju da shvate da je ova transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku korak koji je potpuno normalan za suverene i nezavisne države. Misija KFOR-a nastaviće da funkcioniše kao i do sada i ova transformacija neće uticati na njegovu misiju – tvrdi Tači.

Prema rečima Ise Mustafe tzv. premijera Kosovo gradi demokratske institucije, ekonomske i socijalne razlike političkih lidera, ali kako je primetio svi su jedinstveni u načinu na koji se odvijaju evropske i evroatlantske integracije.

– Ponosni smo na naše bezbednosne snage u kojima vidimo vojsku, silu koja garantuje mir i stabilnost ne samo u regionu već i šire, buduću članicu sjevernoatlantske alijanse – rekao je Mustafa.(Agencije)