Posle posete  Federike Mogerini Zapadnom Balkanu: izveštaj podnosi u četvrtak

Posle posete Federike Mogerini Zapadnom Balkanu: izveštaj podnosi u četvrtak

06/03/2017 Off By
Ovaj region, kako je naglasila, ima sposobnost, snagu, da se održi s tim da kredibilitet Evropske unije tu bude osvedočeno prisutan

SITUACIJA na zapadnom Balkanu je napeta i izložena izazovima na unutaršnjem, regionalnom i globalnom planu i zbog toga je potrebna snažna i uverljiva podrška Evropske unije integraciji tog regiona, izjavila je u Briselu visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

Ona je uoči zasedanja ministara spoljnih poslova i obrane EU novinarima rekla da će o upravo završenoj poseti zapadnom Balkanu šefove diplomatija, a zatim i vođe EU u četvrtak izvestiti “da je situacija tamo izložena izazovima na unutrašnjem planu, regionalno, kao i globalno”.

“Ali, to je region”, kako je naglasila, “koji u sebi ima sposobnost, snagu, da se održi s tim da kredibilitet Evropske unije tu bude osvedočeno prisutan”.

“Očekujem danas da ministri kao i kroz par dana lideri Evropske unije iskažu snažnu i jasnu opredeljenost Zapadnom Balkanu u smislu uverljive perspektive za evropsku integraciju”, zaključila je visoka predstavnica EU.(Agencije)