Burni dan u Skupštini Srbije: Radikali (bez) uspešno ometali Mogerinijevu!

Burni dan u Skupštini Srbije: Radikali (bez) uspešno ometali Mogerinijevu!

03/03/2017 Off By

 

Boško Obradović iz Dveri je rekao da je danas konačno progovorio politički glas protivljenja Briselu kao novom centalnom komitetu.- Čedomir Jovanović je rekao da su danas i Radikali i Dveri obrukali Srbiju.- Aleksandar Martinović je rekao da većeg prevaranta i budalu od Boška Obradovića nije video

Ranka Čičak

KOLIKO će biti okrutna ova predizborna kampanja pokazalo se već danas kada je Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini posetila Skupštinu Srbije.

Proruski opredeljena opozicija dočekala ju je na nož. Šešeljevci koji su za danas najavili početak svoje kampanje nisu dali gošći da govori. Za celo vreme svog obraćanja poslanicima, gospođa Mogerini je bila praćena glasnim mumljanjem poslanika – Radikala. Situacija je bila neprijatna, Aleksandar Vučić se našao u čudu.

Odmah posle sednice koja je i zakazana povodom posete Mogerinijeve, u holu su se ređale konferencije za novinare.

Boško Obradović iz Dveri je rekao da je danas konačno progovorio politički glas protivljenja Briselu kao novom centalnom komitetu:

-Ali, Srbija je dobila novu i najaču političku snagu  – Dveri. Ja donosim ideju Evrope posle raspada EU. Ona se raspada na naše oči. Ali dolazi vreme saradnje Evrope i Rusije, a Srbija će biti mesto tog susreta. Federika Mogerini je došla ovamo da nam saopšti kako nema ništa od nas i Evropske unije. Naše vlasti nas  lažu već 16 godina. Puštaju da stranci kupuju našu privredu i zemljišta. EU je šteta za naše interese ali Srbija vam ne veruje. To je naša poruka i Aleksandru Vučiću i gospođi Mogerini.

Mumaljanje Radikala Obradović je protumačio zaverom koju je skrojio Vučić:

-Dogovorili su se da Vučić objašnjava kako voli Evropu, a da Šešelj glumi neprijatelja. Njih  dvoje imaju dogovor o saradnji. Do sada od Šešelja nismo čuli ni jednu reč protiv Vučića. Danas je Vučić problem a ne Mogerinijeva. Ona je samo činovnik Brisela zadužen za maltretiranje Balkana. Aleksandar Vučić je poslednji koji još veruje u evropsku integraciju. SNS ga kandiduje za predsednika, a on ne razume geopolitiku u svetu. Mi koji razumemo da je EU došao kraj šaljemo poruku i pozivamo evropske narode oslobođene od Unije na saradnju.

Novinari su primetili da je narod ipak podržavao Vučića, a Obradović se naljutio:“Ako narod misli da Aleksandar Vučić može da vlada uz pomoć kriminalne družine, onda će taj isti narod da živi pod tom družinom.

Čedomir Jovanović je rekao da su danas i Radikali i Dveri obrukali Srbiju: „U poslednje se vreme ponašamo kao huligani. Ovo je politika pertmanentnog sukoba. Politika koju vodi Vučić je ipak dobila podršku društva. A ovo je danas ličilo na skup kozara, a ne poslanika.

Vojislav Šešelj je ocenio da je radikalna stranka danas uspešno počela kampanju:“Nije trebalo da dovodi ovu ženu iz EU. Možda tako  dovede i one koji su nas bombardovali“.

Na pitanje da li je istinita tvrdnja Obradovića kako sarađuje sa Vučićem Šešelj kaže da sa njim nema ništa i da je SRS opozicija za sebe.

Jedna novinarka pitala da li mu se Vučić naljutio:“Nisma primetio. Nešto je pretio prstom“.

Posle ovih izjava Šešelj je rekao da će Tomislava Nikolića sa svojim ljudima prinudno iseliti iz rezidencije na Dedinju.

Nenad Čanak ima zamerke na ponašanje Radikala:“Klicanje Rusiji Radikali, predvođeni haškim optuženikom, pokazali su da je na delu politika protiv suveriniteta Srbije. Samo se tako može razumeti kada se u parlamentu jedne države kliće drugoj. Možemo se mi ovde neslagati u politici, ali ovo ne sme da se radi. Maja Gojković nije održavala red. Svi koji su ometali  gospođu Mogerini trebalo je da budu udaljeni. Opasno je i pozivati narod na ulične sukobe. Ja mislim da pauza u zasednju za vreme  predizborne aktivnosti nije prestanak rada. Ukoliko bi došlo do raspuštanja Skupštine ja bih razmeo da se borba za demokratiju nastavi na ulici. Inače pozivanje naroda na ulične obračune je opasna stvar.

Aleksandar Martinović je rekao da većeg prevaranta i budalu od Boška Obradovića nije video. Njega je američki ambasador uvreo u Skupštinu. On voli Rusiju najviše na svetu, a na izbore zove posmatrače OEBSA. To je taj veliki Srbin.

-Boško Obradović, Vuk Jeremić i Saša Janković pripremaju nerede i haos u slučaju da narod odluči da niko od njih ne bude predsednik. Poslanici SNS  već su najavili takvo ponašanje. Mi u SNS smatramo da je to neodgovorno i da se tako narušava ugled Srbije u svetu. Mi u SNS smatramo da je Evropa za Srbiju najbolje rešenje ali ne odričemo se dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom. Danas su protiv Vučića vikali oni koji na ruskom ne umeju da kažu ni dobar dan. A na galeriji su sedele diplomate iz Rusije i Kine. Ovakvo ponašanje pred njima stvorilo je lošu sliku. Dobro je što se Vučić uzdržao od sukoba sa siledžijama. Neka svako pokaže svoje lice.

Samo dva sata posle ovog događaja u vili „Mir“ novinarima su se obratili Federika Mogerini i Aleksandar Vučić. On je bio nezadovoljan ponašanjem Radikala prema jednoj dami u gostima. Rekao je da nije srpski običaj vređati goste. Ona je rekla da ju je sve to potsetilo na dane kada je bila poslanik u italijanskom parlamentu. Vučić je ponovio da Srbija 70 posto svog izvoza šalje u zemlje Evrope. A pet zemalja EU nisu priznale nezavisnost Kosova.

Jednoj novinarki Srpskog telegrafa zasmetalo je što se gospođa Mogerini u pauzi između skupštinske sednice i dolaska u vilu „Mir“ sastala sa opozicijom. Vučić joj je odgovorio da je to njeno pravo i da će se i sam sastajati sa kim želi, sa Putinom i drugima koji nisu po volji EU i da  za to neće tražiti dozvolu.♦