Dodajte sodu bikarbonu kada kuvate jaja

Dodajte sodu bikarbonu kada kuvate jaja

02/03/2017 Off By

STRUČNJACI kažu da su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga vam, iako su bila u istoj kutiji, zadaju toliko muke da vam presedne jelo. Da bi izbegli takva neugodna iznenađenja, dok se kuvaju u vodu dodajte kašičicu soda bikarbone. Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svežih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske.Soda bikarbona će povećati lužnatost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

  • Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo sveža. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuhanje. Jaja koja isplivaju su stara.
  • Zagrejavanje jaja pre stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete da napravite na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuhanja.
  • Ako želite da dobijete tvrdo kuvana jaja, najsigurnije je da ih stavite u hladnu vodu i tek tada da počnete da ih kuhvte. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male. Želite li da dobijete jaja s mekanim žumanjkom unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodu i merite vreme. Zavisno od veličini jaja, treba će vam oko tri minute.
  • Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanjka biti zelenkaste boje, a belanjak će biti gumenastiji.
  • Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu kupku – u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.
  • Želite li dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte pre kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i “zlatnim jajetom” jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju. (24sata.hr).