Konferencija za medije Vučića i Bufijea: „Fraport“ zainteresovan za „Teslu“

Konferencija za medije Vučića i Bufijea: „Fraport“ zainteresovan za „Teslu“

28/02/2017 Off By

 

Prema poslednjim zvaničnim podacima, “Fraport” je u 2015. godini zapošljavao oko 20 hiljada radnika, uslužio je 61 milion putnika na Frankfurtskom aerodromu, i ostvario rast operativnog profita za 7,4 odsto, odnosno 848,8 miliona evra

Ranka Čičak

ALEKSANDAR Vučić danas je izjavio da je sa premijerom nemačke Savezne pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom razgovarao o mogućem učešću nemačke transportne kompanije “Fraport” u koncesiji za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je posle sastanka sa predsednikom vlade Hesena, rekao da bi dolazak “Fraporta” omogućio dodatni razvoj naše vazdušne luke i uvećavanje kargo saobraćaja.

“To je od ogromnog značaja za Srbiju”, rekao je Vučić, jer nemačka transportna kompanija “Fraport AG Frankfurt erport servises vorldvajd” posluje na Frankfurtskom aerodromu, i na još nekoliko drugih aerodroma širom sveta.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, “Fraport” je u 2015. godini zapošljavao oko 20 hiljada radnika, uslužio je 61 milion putnika na Frankfurtskom aerodromu, i ostvario rast operativnog profita za 7,4 odsto, odnosno 848,8 miliona evra.

Bufije je rekao da je cilj njegove posete da se sa Srbijom unapređuju odnosi, i da Nemačka sve reformske procese podržava.

– EU je juče otvorila dva nova poglavlja, i to je dobar znak da su priznate reformske aktivnosti – naveo je Bufije.

On je kazao da Nemačka i pokrajina Hesen žele da prodube saradnju, unaprede dobre odnose u raznim oblastima. Bufije je najavio saradnju vojvođanskog i parlamenta pokrajine Hesen kada je u pitanju Novi Sad koji bi 2021. godine trebalo da bude prestonica kulture.

– Samo trgovinska razmena između Hesena i Srbije je veća nego sa svim zemljama u okruženju. Ako se nastave reforme, onda će ljudi primetiti da razvoj ide u dobrom pravcu i da imaju dobru budućnost – naveo je premijer Hesena.

Aleksandar  Vučić je najavio da će plate u javnom sektoru i penzije ove godine biti povećane. Naveo je da su javne finansije u dobrom stanju, što pokazuje i činjenica da će u prva dva meseca Srbija imati suficit od 40 miliona evra, umesto predviđenog deficita od 240 miliona evra.

Rekao je da će plate biti uvećane čak i za administrativne radnike, “jer ima dovoljno prostora”.

Naveo je da nosioci rasta su veće investicije, izvoz i veća potrošnja, navodeći da je Srbija sve bolja kad je reč o izvozu i investicijama, ali da je potrebna bolja potrošnja.

Međutim, požalio se da  rashodi nisu dovoljnno dobri, jer izdvajanja za kapitalne investicije nisu dovoljna, “što govori da nismo u stanju da potrošimo novac kako bi trebalo”.

– Mi smo u stanju da trošimo novac na “dajte nam na primanja”, a ne da kreiramo novac za budućnost – rekao je on.

Vučić je rekao da je najtužnija priča za njega je bio štrajk iz Niša, koje je neko pre deset i više godina prevario, a “mi ovde dajemo nešto, ni krivi ni dužni za ono što se ranije dešavalo”.