Protest u Skoplju: “Neće vam proći!”

Protest u Skoplju: “Neće vam proći!”

28/02/2017 Off By

 

“Makedonija ima tri Ilindena – 1903, 1944. i 1991. godine. Došlo je vreme da obznanimo četvrti Ilinden. U sva tri prethodna Makedonci su jasno i nedvosmisleno iskazali poštovanje prema svima koji žive pod ovim nebom. Došlo je vreme i za nas da pokažu poštovanje

U SKOPLJU je večeras održan protest građana pod nazivom “Četvrti Ilinden”, nakon što je Građanska inicijativa “Za zajedničku Makedoniju” pozvala građane na skup protiv promene Ustava, imena i suštine države.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama “Makedonija je naša crvena linija” i “Neće vam proći!”, izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što je lider SDSM-a Zoran Zaev prihvatio albansku platformu.

“Makedonija ima tri Ilindena – 1903, 1944. i 1991. godine. Došlo je vreme da obznanimo četvrti Ilinden. U sva tri prethodna Makedonci su jasno i nedvosmisleno iskazali poštovanje prema svima koji žive pod ovim nebom. Došlo je vreme i za nas da pokažu poštovanje. Mi, savremenici ovog trenutka, dužni smo da spojimo sve vrednosti iz prošlosti i da se usmerimo ka budućnosti. Nijedan patriota nije protiv nacionalnih prava, kulture i tradicionalnih vrednosti svojih sugrađana”, navedeno je u proglasu.

Na skupu nije bilo partijskih obiležja, a okupljeni su tvrdili da je cilj okupljanja da pokažu da su protiv dvojezičnosti i federalizacije Makedonije.

Protest je započeo ispred sedišta Vlade i preko kancelarije predsednika završio ispred Sobranja.

Jedan od inicijatora skupa Bogdan Ilievski rekao je ispred Sobranja da su se okupili da bi pokazali koliko vole domovinu.

“Žele rasturanje, mi želimo zajedničku domovinu. Žele da razdele crvenu i žutu boju na zastavi. To im nećemo dozvoliti”, poručio je Ilievski.

Prethodno je isti protest organizovalo udruženje “Tvrdokorni” koje kao i “Zajedno za Makedoniju” tvrdi da nije povezano sa strankom VMRO-DPMNE, koja je otvoreno pozvala građane da izađu na proteste ukoliko Zoran Zaev formira vladu.

Zaev je zajedno sa još tri političke formacije iz albanskog političkog korpusa obezbedio podršku za formiranje nove koalicione vlade.

On je juče potpise predao predsedniku države Đorgu Ivanovu, koji treba da uruči mandat za sastav vlade.

Protesti se nastavljaju danas.