Crna Gora: Tajms o pokušaju državnog udara

Crna Gora: Tajms o pokušaju državnog udara

27/02/2017 Off By

List  navodi da Crna Gora namerava da podigne optužnicu protv “ruskog špijuna” za organizovanje kriminalne organizacije koja je planirala srvgavanje prozapadne Vlade i tako spreči državu da postane članica NATO-a

BRITANSKI Tajms piše da će Crna Gora zatražiti pritvor za državljanina Rusije Eduarda Šišmakova, koga smatraju da je glavni organizator osujećenog državnog udara. List piše da će biti podignua i optužnica u okviru istrage o terorističkom napadu koji je planiran za 16. oktobar prošle godine.

List  navodi da Crna Gora namerava da podigne optužnicu protv “ruskog špijuna” za organizovanje kriminalne organizacije koja je planirala srvgavanje prozapadne Vlade i tako spreči državu da postane članica NATO-a.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije odbacilo optužbe da je državni vrh Rusije učestvovao u planiranju državnog udara u Crnoj Gori, uz ocenu da su optužbe crnogorskih vlasti neosnovane.

Tajms podseća da su na dan parlamentarnih izbora prošle godine crnogorske vlasti uhapsile 20 državljana Srbije zbog sumnje da su planirali teroristički napad i državni udar. Tužilaštvo je saopštilo da je grupa planirala da nakon proglašenja izbornog rezultata zauzme zgradu parlamenta, proglasi pobedu jedne opozicione partije i zarobi tadašneg premijera Mila Đukanovića.

U decembru, tužilaštvo je izdalo poternice za dva ruska državljanina Eduarda Širokova i Vladimira Popova, kao i za trojicom državljana Srbije, Predragom Bogićevićem, Milošem Jovanovićem i Nemanjom Ristićem, zbog sumnje da stoje iza plana.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić nedavno je izjavio da se, na čelu grupe koja je planirala terorističke napade, ubistvo tadašnjeg premijera Đukanovića i zaustavljanje puta Crne Gore ka NATO-u, nalazio Eduard Širokov, čije je pravo prezime Šišmakov, koji je pripadnik bezbednosnih službi Rusije.

On je saopštio da je istragom obuhvaćeno 25 osoba, uključujući dva poslanika Demokratskog fronat Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Kako je najavio, tužilaštvo će imati gotovu optužnicu do 15. aprila.(Agencije)