Vučić: “U porobljenoj Evropi pobunila se samo malena Srbija”

Vučić: “U porobljenoj Evropi pobunila se samo malena Srbija”

26/02/2017 Off By

 

Toplički ustanak podignut krajem februara 1917. godine, protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata i trajao je mesec dana i to na teritoriji Toplice, Јablanice, Јastrepca, istočnih i srednjih delova Kopaonika

TOPLIČKI ustanak bio je prvi i jedini ustanak protiv tiranije u bilo kojoj državi okupirane Evrope u Prvom svetskom ratu“, rekao je premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić na obilježavanju stogodišnjice tog događaja u Prokuplju.

“Ustanak se desio u malenoj Srbiji, poznatoj po poštenim ljudima, iako su imali pred sobom najjaču vojnu silu tog doba”, rekao je Premijer i dodao da Toplički ustanak zauzima posebno mesto u srcu i pamćenju junačke Toplice.

“Srpski je narod tada pokazao da je spreman da se bori za slobodu, a protiv tiranije Bugara i podsetio da  je pobijeno 20.000 Toličana samo zato što su odlučili da kažu ne.

Da potsetimo da je Toplički ustanak podignut krajem februara 1917. godine, protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata i trajao je mesec dana i to na teritoriji Toplice, Јablanice, Јastrepca, istočnih i srednjih delova Kopaonika.

Osim državnog vrha Srbije, na obilježavanju godišnjice Topličkog ustanka bio je prisutan i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je zajedno s Vučićem položio vence na Spomenik topličkim junacima u Prokuplju.