Posle sastanka ambasadora grupe PIC u Sarajevu: dogovorena zajednička izjava

Posle sastanka ambasadora grupe PIC u Sarajevu: dogovorena zajednička izjava

23/02/2017 Off By

 

Ambasador Turske se suzdržao jednog od paragrafa u toj izjavi. To je paragraf u kojem se govori u zabrinutosti o tekućem stanju u državi

SASTANAK ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Saveta za provedođenje mira (PIC) održao je danas sastanak u Sarajevu.

Ambasadori PIC-a izrazili su zabrinutost trenutnim stanjem u BiH.

“Ovakva situacija mogla bi uticati na rad institucija BiH, smatramo da ne bi trebalo biti jednostranih odluka”, rekao je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je nakon trosatnog sastanka kratko prokomentarisao da će više detalja o rezultatima sednice biti poznato nakon što bude objavljen tekst zajedničke izjave.

”Mi smo odlučili da zajednička izjava važnija i bitnija nego precizna fiksacija nacionalnih stavova. Onda malo kasnije pogledajte taj tekst, reći ću vam da u tekstu izjave postoji naša zabrinutost trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini. Dakle, djelovati na osnovu kompromisa i dijaloga”, rekao je on.

Potom je dodao da je na sastanku ambasadora nešto drukčije stavove od ostalih izneo turski ambasador u BiH.

”Naravno da to nije tajna, ambasador Turske se suzdržao jednog od paragrafa u toj izjavi. To je paragraf u kojem se govori u zabrinutosti o tekućem stanju u državi”, zaključio je on.

Ivancov je naglasio da državni sistem u BiH mora funkcionisati, a da to zavisi od svih učesnika na političkoj sceni.(Agencije)