Tirana: ministar kulture Vladan Vukosavljević na Konferenciji saveta ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope

Tirana: ministar kulture Vladan Vukosavljević na Konferenciji saveta ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope

22/02/2017 Off By
Vukosavljević je predložio da se pored redovne ministarske konferencije uspostavi praksa održavanja redovnih sastanaka zemalja članica na najvišem nivou svakih šest meseci, sa ciljem razmene ideja i razmatranja tema o zajedničkom finansiranju, kao i razmene mišljenja iz kreativnog i kulturnog sektora u regionu, u cilju jačanja kulturnih tržišta i poboljšanja kulturne politike

 

DELEGACIJA Ministarstva kulture i informisanja, koju predvodi ministar Vladan Vukosavljević učestvuje na redovnoj godišnjoj Konferenciji saveta ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope, koja se od 21. do 22. februara održava u Tirani.

Cilj posete je unapređenja kulturne saradnje u regionu, sa posebnim osvrtom na primenu Ohridske regionalne strategije za saradnju u oblasti kulture u Jugoistočnoj Evropi. Skupu prisustvuju ministri kulture i visoki predstavnici Albanije, Bosne i Herecegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i u svojstvu posmatrača predstavnici Uneska, Evropske komisije, Saveta Evrope, Italije i ambasador Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.
Obraćajući se na plenarnoj sednici ministar Vukosavljević istakao je da učesnici konferencije moraju učiniti sve kako bi se kroz preventivno i efikasno delovanje i nedvosmislenu politiku saradnje i razvoja sprečili devastiranje spomenika kulture, krađa umetničkih predmeta i sistematsko uništavanje drugih, različitih kultura, i to počevši od sređivanja stanja u sopstvenim državama, kontinuiranog rada na očuvanju kulturnog nasleđa i podrške nominacijama spomenika kulture za stavljanje na Uneskovu listu.
„Kulturno nasleđe nije samo deponovanje predmeta u muzejima i sama umetnost nije samo izložba umetničkih dela u galerijama. Ulaganja u kulturi doprinose ekonomskom razvoju čitavog društva. Unapređenje kulture na svim nivoima kroz inovacije i stvaranje novih partnerstava trebalo bi da podstakne otvaranje novih radnih mesta. Uvođenje novih metodologija i tehnologija, mobilnost umetnika, umetničkih dela, kulturnih dobara i usluga i zajedničkih projekata, samo su neke od mera kulturne politike na kojima treba insistirati“, rekao je Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević je predložio da se pored redovne ministarske konferencije uspostavi praksa održavanja redovnih sastanaka zemalja članica na najvišem nivou svakih šest meseci, sa ciljem razmene ideja i razmatranja tema o zajedničkom finansiranju, kao i razmene mišljenja iz kreativnog i kulturnog sektora u regionu, u cilju jačanja kulturnih tržišta i poboljšanja kulturne politike.

Tokom prve zvanične posete srpskog ministra kulture Albaniji od 2006. godine odnosno otkada je Srbija samostalna država, Vukosavljević je potpisao s ministarkom kulture Albanije Mirelom Kumbaro-Furdži Program kulturne saradnje između Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva kulture Republike Albanije za period 2017-2021. Cilj Programa je razvijanje i pružanje podrške kulturnoj saradnji između različitih institucija i organizacija dve zemlje, kao i podsticanje redovne razmene programa i projekata između nacionalnih ustanova kulture, koja će biti regulisana zaključivanjem posebnih protokola između ustanova koje imaju iste ili srodne delatnosti. Pored potpisivanja programa o saradnji, dvoje ministara razmotrili su pitanja manjina i prava na učenje maternjeg jezika.

Na marginama konferencije Vladan Vukosavljević imao je bilateralne sastanke sa ministrom kulture Crne Gore Jankom Ljumovićem i ministarkom kulture Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek. Ministri Vukosavljević i Ljumović dogovorili su zajedničke projekte u oblasti stvaralaštva, kao i zajedničko obeležavanje 120 godina od rođenja Mila Milunovića i 110. godišnjice rođenja Petra Lubarde. Na sastanku sa hrvatskom ministarkom bilo je reči o nastavku rada Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara, a hrvatskoj strani skrenuta je pažnja da bi trebalo više da ulaže u obnovu spomenika kulture u koje se vraćaju kulturna dobra.(Press MKI)