Sednica Odbora za KiM Skupštine Srbije

Sednica Odbora za KiM Skupštine Srbije

21/02/2017 Off By

 

U protrkloj godini Kancelarija je uspela da spreči Prištinu da otme Ski centar na Brezovici. Uspela je da skrene pažnju na otimanje Kombinata Trepča, čiju bi sudbinu trebalo da reše međunarodne institucije. Kancelarija za KiM pomagala je i SPC. Eparhiji Raško prizrenskoj dat je jedan milion i šesto hiljada dinara

 

Ranka Čičak

ODBOR za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije usvojio je danas Izveštaj o radu Kancelarije za KiM. Zamenik direktora Kancelartije Dušan Kozarev rekao je da Kancelarija otežano radi zbog pokušaja Prištine da naruši jedinstvo Srba i destabilizuje odnose.

Ipak Kancelarija je uradila sve da ekononski pomogne Srbe kako bi oni ostali. Daje i pravnu pomoć ljudima koji su u zatvoru ili se sude. Snosi sve troškove Olivera Ivanovića, finasijski pomaže njegovoj porodici, a isto tako se odnosi prema ostalim Srbima optuženih pred kosovskikm sudovima.

U protrkloj godini Kancelarija je uspela da spreči Prištinu da otme Ski centar na Brezovici. Uspela je da skrene pažnju na otimanje Kombinata Trepča, čiju bi sudbinu trebalo da reše međunarodne institucije. Kancelarija za KiM pomagala je i SPC. Eparhiji Raško prizrenskoj dat je jedan milion i šesto hiljada dinara. Kancelarija je izgradila 4 stambene zgrade sa 59 stanova. Zanimljivo je da je jedan od većih problema prošle godine bilo gubljenje radnih sporova pred srpskim sudovima. Zato je Kancelarija morala da isplati šesto hiljada dinara naknade radnicima koji su tužili. Poslanik Slaviša Ristić zamerio je što Izveštaj o radu Kancelarije nije podneo direktor Marko Đurić. On za Đurića ima i drugu zamerku – što je 28.decembra prošle godine izjavio da će ukoliko Priština onomegući Zajednicu srpskih opština, to će Srbi sami uraditi ali oni to do sada nisu uradili.

Poslaniuk Boško Obradović iz Dveri traži od vlasti da se prekinu Briselski razgovori. Božidar Delić i z SRS smatra da treba ignorisati Albance. Gordana Čomić iz DS rekla je da treba javnosti reći istinu a to je činjenica da je Srbija vodila ratove i izgubila. Ćomićeva je pristalica Briselskih pregovora i smatra  da je to jedini način da se problemi reše. Ona je zamerila Radikalim a što drže prazna patriotska predavanja i predložila da se dikusija usmeri na kriminalce sa jedne i druge strane koji idealno sarađuju. I Zvnoko Stević iz SPS smatra da u ovom teškom vremenu  ne treba izgovarati teške reči i koristiti Kosovo u političke svrhe. Njega uznemirava veliki broj izgubljenih radnih sporova i pita da li postoje pravnici koji bi zastupali interese države, jer sav novac koji se isplaćuje  za izgubljene sporove ide iz budžeta. Poslanik Mirko Krlić pohvalio je Kancelariju za izgradnju banje u Banjskoj koja će pripadati obližnjem manastitru i biće jedna od najlepiš u Srbiji. Na Odboru  bilo je reči i o pregovorima Beograda i Prištine. Predstavnik kancelarije za KiM Dragan Vladisavljević rekao je da je u protekloj godini održan 101 sastanak u Briselu, da se govorilo o telekomunikacijama, energetici, mostu na Ibru. Problem je bio u tome što je Priština izbegavala sve dogovore. A naročito onaj ključan o formiranju Zajednice srpskih opština. U toku je uređivanje pravosudnog sistema a i  rešavanja spornih pitanja oko uzajamnog priznavanja diploma. Priština je to stopirala pošto  srpski univerzitet u Kosovskoj Mitrovici smatra delom  svog Univerziteta u Prištini. Kako je Hašim Tači pre nekoliko dana najavio da će Priština ponovo tražiti ulazak u UNESKO svi su podržali Mirka Krlića koji je smatra da Srbija za takvo ponašanje Prištine treba na vreme da se pripremi.