Recepti: Ćufte sa sirom u paradajz sosu
21/02/2017
Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
Za ćufte:
1kg mlevenog mesa
1 velika glavica crnog luka
3 čena belog luka
2 jaja
3 kašike prezli
150-200 g sira gaude
lišće peršuna
biber
malo ulja
Za sos:
500 ml gustog soka od paradajza
400 ml mleka
500-600 ml vode
3 kašike brašna
1-2 kasike slatke mlevene crvene paprike
vegeta, bosiljak
Priprema:
Isjeckati sitno luk, beli luk i lišće peršuna. U dublju činiju staviti meso i dodati iseckanu mešavinu luka i peršuna. Dodati jaja, prezle i biber i dobro rukom izmešati.
Sir iseckati na kockice od 1cm x 1cm. Uzimati po malo mesa oblikovati u malu pljeskavicu i preko staviti sir.
Formirati ćufticu tako da je sir u sredini.
Ćuftice na kratko sa svih strana propržiiti na malo ulja, dok ne dobiju smeđu boju .
Paradajz sok zagrejati u šerpi i dodati brašno i crvenu papriku uz mešanje. Promešati i naliti sa mlekom i vodom. Začiniti i mešati dok ne proključa. Dublju tepsiju ili keramičku ili glinenu posudu nauljiti malo i poredati ćuftice. Preliti sa sosom tako da se ćufte prekriju. Ubaciti malo bosiljka, poklopiti i staviti u rernu da se krcka oko 1 čas na 220 stepeni.(Coolinarka)♦