Austrijski kancelar u Beogradu: konferencija za medije

Austrijski kancelar u Beogradu: konferencija za medije

17/02/2017 Off By
Aleksandar Vučić je kancelaru  Kernu uručio “papir” na engleskom, na kojem je napisana inicijalna ideja za osnivanje slobodne trgovinske zone i carinske unije u okviru CEFTA regiona.

 

Ranka Čičak

 

DANAS U Beogradu boravi austrijski kancelar Kristijan Kern. Posle svečanog dočeka i razgovora iza zatvorenih vrata Kern i Vučić održali su konferenciju za medije.

Vučić se zahvalio Kernu na spremnosti Austrije da se pozabavi i našim problemima i pomogne onoliko koliko može. Rekao je da se Srbija nada nastavku podrške koju joj Austrija pruža na putu ka Evropskoj uniji.

Vučić je naglasio da Austrija i njena vlada imaju potpuno razumevanje za dešavanja na ovim prostorima i da su uvek spremni da čuju i poštuju i ono što Srbija ima da kaže, dodajući da bi voleo „kada bi i svi drugi ne samo čuli nego i slušali glas Srbije, kao što to čini austrijska vlada“.

Premijer je zahvalio i na pomoći koju Srbija dobija  u rešavanju problema sa migrantskom krizom, dodajući da očekuje i dodatnu pomoć i podršku.

Danas probleme sa Austrijom rešavamo partnerski. Ne tražimo razlog da budemo jedni protiv drugih. Insistiramo na očuvanju stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu”, rekao je Vučić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Vučić je rekao da je Austrija najveći investitor, sa oko tri milijarde evra uloženih investicija.

“U Srbiji posluje oko 500 austrijskih kompanija, a 89 procenata je zadovoljno radom u Srbiji, ali moramo da podignemo taj procenat na 95 odsto i zato ćemo imati sastanak sa austrijskim privrednicima”, ukazao je premijer, dodajući da Srbija mora da poveća svoje prisustvo na austrijskom tržištu.

Kancelaru Kernu je poručio da se u Beogradu i Srbiji oseća kao kod kuće, kao što se Srbi osećaju dobro u Beču jer mu se, kaže, ponekad čini da se tamo više čuje srpski jezik.

“Nadam se da će naši sastanci biti još češći i spremni smo da pod vašim patronatom dođemo i rešavamo probleme, jer nas nije sramota da kažemo da naša ekonomija može da bude motor ekonomije cele Evrope, ali je za to uslov da očuvamo mir i stabilnost, a za to nam je potrebna pomoć”, napomenuo je premijer.

Aleksandar Vučić je kancelaru  Kernu uručio “papir” na engleskom, na kojem je napisana inicijalna ideja za osnivanje slobodne trgovinske zone i carinske unije u okviru CEFTA regiona.

Odgovarajući na pitanje novina o tome da li je od predsednika Tomislava Nikolića dobio pismo sa određenim zahtevima, Vučić je rekao da ne želi da komentariše dnevnopolitička pitanja.

“Pogotovo ne želim da se bavim tračevima, poluistinama, čak ni istinama, o temama koje se ne tiču ove države već političkih partija”, rekao je premijer Vučić i dodao da je uvek spreman za saradnju s Nikolićem.

Rekao je da je taj papir predao Kernu i obavio prve koslultacije sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom, i nastaviću da razgovaram sa svima u regionu. Što budemo bogatiji, to će biti bolje za nas”, naglasio je premijer Srbije, dodajući da je to njegova lična ideja i inicijativa.

Nije precizirao šta sve podrazumeva njegova inicijativa, ali je istakao da gubimo sedam odsto prihoda zbog čekanja kamiona na granicama. Istakao je da je uveren da je u predatom dokumentu, prema njegovom mišljenju, budućnost Srbije i celog regiona.

Navodeći da će možda neki drugi taj papir posmatrati kao praznu priču, Vučić je rekao da vidi da se svuda u regionu podižu nacionalističke i šovinističke tenzije, te da je to značajno rešenje, koje bi moglo da ih “spusti i smiri”, a da ekonomija napreduje.

Vučić je dodao da se nada da će i neki koji dođu posle njega nastaviti tim putem, jer je to ideja koja je dobra za Zapadni Balkan.

“Time bismo približili naše teritorije i zemlje na Zapadnom Balkanu, čime naši kamioni ne bi gubili po 20 sati na granicama, već bismo smanjili čekanje na dva-tri. A time bismo postali mnogo atraktivnije tržište za investitore”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, nekim evropskim zemljama je bilo potrebno 30-40 godina da usklade carinske sisteme, ali mi to možemo mnogo brže, čime bismo drastično popravili svoje šanse za još ubrzaniji ekonomski napredak.

Kern je izjavio da Srbija za Evropu nije “zadnje dvorište” već njena “dnevna soba”, i da je ona deo koji mora još više da se približi Evropi.

Kern je istakao da u trenutku kada se suočavamo sa nizom izazova, što važi naročito za Balkan, izuzetno ceni napore koje Srbija, sa premijerom Vučićem na čelu, pruža za održanje regionalne stabilnosti.

“Stabilnost je nešto o čemu treba da razgovaramo i na nivou EU i mislim da su nam u Briselu potrebni intenzivniji razgovori o putu Srbije u Evropu. Postoji veliki potencijal i tu Austrija sebe jasno vidi kao nekoga ko se zauzima za Srbiju”, rekao je kancelar Kern.

Austrijski kancelar je dodao da najviše mora da se uradi na infrastrukturnim projektima, pre svega na železnici i auto-putevima, jer, kako je konstatovao, to povezuje narod na Balkanu.

Kancelar je dodao da je trenutno veoma teška situacija u svetskoj politici, da se svet suočava sa nizom izazova, a da to važi i za Balkan.

Naglasio je da izuzetno ceni napore Vlade Srbije na održavanju stabilnosti u regionu, jer je to važno ne samo za Srbiju već i za Evropu.

Takođe, dodao je Kern, sa Vučićem je razgovarao i o migrantskoj krizi.

Izjavio je da Srbija ne može da postane parking za izbeglice, te da se Srbiji mora pomoći više u finansijskom smislu.

“Srbija je dobila skromne doprinose EU. Vučić nije čovek koji moli za nešto, ali potrebno je da podržimo Srbiju”, rekao je Kern.

Dodao je da je svima u interesu da ostane na snazi dogovor sa Turskom, ali da je važno da se sličan dogovor postigne i sa severnoafričkim zemljama.

“Cilj je da izbeglice na pristojan i dostojanstven način budu zbrinute”, zaključio je Kern i dodao da se zemlje EU moraju više i ozbiljnije baviti uzrocima izbeglištva.

Austrijskog kancelara primio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.