Odlazeći predsednik Srbije podelio odlikovanja zaslužnim građanima i ustanovama

Odlazeći predsednik Srbije podelio odlikovanja zaslužnim građanima i ustanovama

15/02/2017 Off By

 

Dinastički manir: Nikolić prihvatio povlačenje uz uslov da njegov sin Radomir postane predsednik Skupštine Srbije

Ranka Čičak

Pitanje ministru informisanja Vladanu Vukosavljeviću – zašto je predsednik zaboravio novinare?
MEĐU stotinak institucija i uglednih ličnosti koji su danas od predsednika Tomislava Nikolića dobili odlikovanja, nema ni jednog novinara. Pitali smo ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, kako se to dogodilo. Zašto je, recimo, sa KiM orden dobila jedna osnovna škola, a nije bilo mesta za najstariju srpsku novinu na KiM , Jedinstvo, koja je prošle godine proslavila 75 godina postojanja? Odgovorio je“Slažem s vama. Ali, ove ordene je dalo Predsedništvo. Ja nisam imao uvid u to. Kada naše ministarstvo bude odlikovalo, biti će drukčije“.

U PREPUNOJ svečanoj sali Predsedništva Srbije , predsednik Tomislav Nikolić je povodom dana državnosti dodelio  odlikovanja najistaknutijim institucijama i ličnostima naše zemlje. Među stotinak  odlikovanih,  Karađorđevu zvezdu prvog stepena dobili su Olimpijski komitet Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije i Galerija naivne umetnosti u Kovačici.

Sretenjski  orden prvog stepena  pripao je Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Matici srpskoj i Somborskoj preparandiji.

U posebnoj atmosferi, dan pošto je objavljeno da Nikolić nije kandidat  SNS za budući mandat predsednika,  svima, a naročito novinarima činilo se da  on jedva prikriva tugu i nezadovoljstvo. Prisutnima se obratio kratko, žaleći se da je napadan što se,navodno, razbacuje odlikovanjima:

-Znam da danas niko od takozvanih dušebrižnika neće izgovoriti ni jednu reč protiv bilo koga od vas. A i kako bi, kad vam nisu dorasli do ramena. Kritikuju me da delim odlikovanja kapom i šakom, a ja sam ponosan što vas je  toliko. Ako sam za dosadašnjih pet godina makar za jedan korak pomerio naš poslovično negativan odnos prema kulturi pohvale, nagrađivanja i zahvalnosti, ispunio sam veliki deo svog zadatka.

Zahvaljujući na odlikovanjima, akademik Vladimir Kostić  citirao je Jovana Cvijića o podelama u Srbiji i zaključio da se  i danas nismo odmakli od  politike  podela:  „Podele će nam doći glave. Mi se i dalje međusobno  optužujemo iako često ne znamo zašto se svađamo“.

Posle svečanosti svi su želeli da se slikaju s premijerom.  Novinari su  na izlazu iz hale namestili kamere, čekajući izjavu Nikolića. Služba za informacije rekla je da izjava neće biti.  Svi su to prihvatili, nadajući se možda nekoj izjavi na popodnevnom prijemu. Ipak, novinarka televizije N1 uzela je svoj mikrofon i progurala se nazad u salu, do Predsednika. Služba obezbeđenja nije stigla da reaguje.  Predsednik je bio zatečen, ali je odgovorio  na sva pitanja.  Na pitanje da li je  očekivao odluku rukovodstva stranke da kandiduje za predsednika  Aleksandra Vučića,  rekao je da jeste. A na pitanje da li je istina da će njegov sin  dobiti mesto budućeg predsednika Skupštine, odgovorio  je da je to  dogovoreno. Zatim  je obećao odgovore na sva novinarska pitanja, ali ne u ovom trenutku.

U holu su se već uzimale izjave od  odlikovanih.  Kamere su beležile reči  naučnika, pisaca, umetnika, popularnih  muzičara. Samo su dve dame neopaženo napustile prijem. Dve svetske zvezde srpske opere, Biserka Cvejić i Radmila Bakočević, ruku pod ruku, sa zlatmom medaljom za zasluge u tašni, izašle su tiho.