Konferencija za medije Vučića i Kurca:  o  migrantima, dobroj saradnji, ali ne i o  Savamali

Konferencija za medije Vučića i Kurca: o migrantima, dobroj saradnji, ali ne i o Savamali

13/02/2017 Off By

 

Srpski premijer pohvalio se sve jačom privredom i uređenim javnim finansijama i manjim deficitom  od većine zemalja  EU

 

Ranka Čičak

MINISTAR spoljnih  ploslova  Austrije i predsednik Vlade Srbije,  Sebastijan  Kurc i Aleksandar Vučić sastali su se danas u Beogradu  i na konferencji za novinare pohvalili sve bolju saradnju Austrije i Srbije. Vučić je zahvalan što Kurc uvek nalazi vremena  za balkanske probleme:

-Razgovarali smo o migrantskoj  ruti. Oboje smo se nasmejali kada smo pomenuli koliko je sada različit odnos između srpske i austrijske  policije u odnosu na pre 100 godina. Nama su austrijski policajci dobrodošli. Zahvalni smo na svoj opremi i podršci. Što se migranata tiče, ja sam  mu rekao da smo 90 posto tih ljudi udobno smestili u prihvatilištima. Njih 500-tinak ne želi u prihvatilišta, jer traže trgovce ljudima da ih ilegalno prevedu u EU. U skladu s dogovorom koji smo postigli u Briselu, Srbija je  svoje obaveze ispunila. Neki drugi u regionu su rekli da će da prime po pet i po 15 hiljada izbeglica, a nisu ni jednog. Proteruju ih sa svoje teritorije. To Srbije  ne radi. Ni jedanput nije primenila silu prema  migrantima. Ali, kao što to ne želi Austrija, ni Srbija ne želi da bude parking za bilo koga.

Vučić i Kurc razgovarali su i o situaciji na Balkanu. Smatraju  da sve razmirice treba rešavati mirnim putem. Jer, na Balkanu jedna iskra  može   da napravi uništavajući požar. Srpski premijer pohvalio se sve jačom privredom i uređenim javnim finansijama i manjim deficitom  od većine zemalja  EU. Za nove uspehe potrebna je dodatna austrijska podrška. Austrija je  jedan od najjačih srpskih  trgovinskih partnera i najveći investitor. Danas je u Srbiji 500 firmi iz Austrije. Vučić se nada da će Srbija uskoro imati i svoje investitore u Austriji. Srbiji je važan i dobar odnos prema njenim građanima u Austriji.

Vučić je zahvalio na podršci Austrije na srpskom evropskom putu. Oko pitanja nezavisnosti KiM mišljenja su različita, ali srpski premijer je zahvalan što Austrija  uvažava srpske  stavove.

Uskoro u Beograd dolazi austrijski predsednik Vlade. Vučić kaže da su za nas Astrija i Nemačka najpopularnije zemlje  EU.

Sebastijan Kurc je danas u Beogradu prvi put od  kada Austrija predsedava OEBS- om. Kaže da je zahvalan našoj  Vladi na uspešnoj privrednoj reformi, jer to koristi austrijskim  firmama. Mnoge od njih već su najavile nove investicije.

Kurc je zahvalio srpskoj  Vladi na podršci  u rešavanju migrantske krize. On smatra da  Vučić ima vodeću  ulogu u stvaranju dobrih odnosa na Balkanu.

Na pitanje  novinarke  Jedinstva Rade Komazec, može li austrijski premijer pomoći  u  odnosima sa Prištinom, koja odlaže  briselski dogovor oko formiranja  Zajednice srpskih opština, Kurc je precizan:

  • Sve što je dogovoreno mora da se ispoštuje. Najvažnije je da se razgovori u Briselu nastave.

Novinarka  KRIKa  Dragana Soićevic   pitala je   o  aferi koju je izazvala izjava bivše supruge Siniše Malog o njegovoj umešanosti u rušenje Savamale.

Vučić je rekao da  sada ne želi o tome da govori:

-O tome ću govoriti sutra.  Iznenadiće  vas moj odgovor, jer ću imati nesto da kažem i o vama .

Isto pitanje o odgovornosti  Siniše Malog postavio je i novinar BIRN-a i dobio je isti odgovor.