Dodik odgovoara  Palmeru: bio sam jedan od prvih Srba koji je podržao Dejton

Dodik odgovoara Palmeru: bio sam jedan od prvih Srba koji je podržao Dejton

13/02/2017 Off By

 

“Oni su promovisali duh Dejtona i ja sam došao u sukob sa njegovim duhom. Očigledno da gospodin Palmer misli na duh Dejtona i najlakše mu je da kaže: krši se Dejton. Niti je on niti sam ja taj koji može da govori o tome kako se krši Dejton, samo on ima prednost da govori na taj način zato što dolazi odakle dolazi i može sa dozom cinizma da govori o tome. Ali u svakom slučaju mislim da to nije tačno”, rekao je Dodik

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu Sputnjiku, između ostalog, govorio je o reviziji tužbe BiH protiv Srbije, koju najavljuje Bakir Izetbegović, kao i o sankcijama koje mu je uvela američka administracija. Pohvalio se da je bio jedan od prvih Srba koji je podržao Dejton i da ne stoje optužbe da on krši mirovni sporazum.

Komentarišući izjavu direktora Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt Departmentu Mat Palmere, koji je rekao da odluka o uvođenju sankcija njemu predstavlja odgovor na njegove stalne antidejtonske aktivnosti:
“Palmera je očigledno prihvatio logiku njihove ambasade u Sarajevu. Odnos prema nama manjima veliki najlakše rešavaju na takav način. Neka gospodin Palmer pokaže jedno mesto gde sam kršio Dejton. Bio sam jedan od prvih Srba koji je 1996. podržao Dejtonski sporazum i javno o tome govorio kada za to nije bilo većinske podrške drugih u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Dodaje da je nakon toga i kao predsednik vlade i predsednik Republike Srpske se zalagao za podršku Dejtonskom međunarodnom mirovnom sporazumu onako kako piše, odnosno slovu Dejtona.

“Oni su promovisali duh Dejtona i ja sam došao u sukob sa njegovim duhom. Očigledno da gospodin Palmer misli na duh Dejtona i najlakše mu je da kaže: krši se Dejton. Niti je on niti sam ja taj koji može da govori o tome kako se krši Dejton, samo on ima prednost da govori na taj način zato što dolazi odakle dolazi i može sa dozom cinizma da govori o tome. Ali u svakom slučaju mislim da to nije tačno”, rekao je Dodik.
Dodik navodi da je čuo nekoliko puta novog predsednika Trampa koji govori o tome da se neće mešati u poslove drugih zemalja.

“Naravno da velike zemlje ne menjaju brzo svoju politiku ali mislim da je stvorena atmosfera za dijalog i to može da bude dobro, rekao je Dodik.

Na pitanje da li to znači da očekuje da će ipak Trampova administracija u nekom doglednom vremenu da ukine sankcije protiv njega, Dodik je odgovorio da očekuje da će tamo i neki drugi ljudi koji drukčije misle isto tako izneti svoje stavove, ne otkrivajući druge detalje.

Kada je u pitanju revizija tužbe BiH protiv Srbije, Dodik smatra da predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić treba da sazove sednicu Predsedništva, na kojoj bi i zvanično bila odbačena revizija tužbe BiH protiv Srbije, jer bi protiv, kako je naveo, glasali Ivanić i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović.

“Time bi jednom za svagda bila stavljena tačka na to pitanje i više ne bi bilo sporenja i galame o tome. Ovako, kad je sve u fazi iščekivanja, razni špekulanti mogu da govore svašta”, kaće Dodik.

Na pitanje da li očekuje da će Bakir Izetbegović istrajati u svom naumu da traži reviziju tužbe, iako je Ivaniću iz Međunarodnog suda pravde navodno rečeno da je to novi slučaj koji podrazumijeva novu autorizaciju, Dodik kaže da Izetbegović nije BiH i da bez stava svih u BiH nema tužbe, a da su i Čović i Ivanić protiv.

Naglašava da Bakir Izetbegović nije adresa koja može o tome da odluči nego je to Predsjedništvo i dodaje da bi bilo dobro da Mladen Ivanić zatraži sjednicu Predsjedništva, da iznese tu tačku dnevnog reda, da se ona odbaci kao zvanični stav BiH i da time prestanu prepucavanja.(Agencije)