Ivica Dačić: Vučić plus Dačić jednako pobeda u prvom krugu

Ivica Dačić: Vučić plus Dačić jednako pobeda u prvom krugu

12/02/2017 Off By

 

Odgovarajući na pitanje zašto je Tomislav Nikolić za njega neprihvatljiv kao predsednički kandidat, Dačić je upitao zašto bi se išlo u drugi krug ako Vučić može da pobedi u prvom

Ranka Čičak
PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o dosadašnjim aktivnostima Ministarstva, pokušaju politizacije slučaja Haradinaj i oživljavanju fašisoidnih ideja u Hrvartskoj
.

Ministar Dačić istakao je da je početkom februara učestvovao na 65. molitvenom doručku u Vašingtonu, gde je razgovarao sa novim državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Reksom Tilersonom i tom prilikom ga pozvao da poseti Srbiju. Ministar se u Vašingtonu sastao i sa senatorima Ronom Džonsonom, Krisom Marfijem i Rodžerom Vikerom, kao i sa predstavnicima nove administracije i članovima Kongresa.

U ovom mesecu, ministar Dačić je bio domaćin u Beogradu ministru inostranih poslova Češke Republike Lubomiru Zaoraleku, potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Kraljevine Belgije Žanu Žambonu, predsedniku Narodne Skupštine Republike Madagaskar Žan Maks Rakotomamonđiju, kao i direktoru za Južnu i Centralnu Evropu u američkom Stejt Departmentu Metju Palmeru. Svakako važna poseta jeste zvanična poseta delegacije Crne Gore koju je predvodio predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, 3. februara 2017. godine.

Naredne nedelje ministar Dačić biće domaćin ministru inostranih poslova Republike Austrije Sebastijanu Kurcu, ministru inostranih poslova Demokratske Republike Konga, ministru inostranih poslova Kraljevine Norveške Borgeu Brendeu, 14. februara, a do kraja meseca i ministru inostranih poslova Republike Estonije Svenu Mikseru, koji u Beograd dolazi 21. februara. Dolazak ministra inostranih poslova Estonije biće dobra prilika da se razgovara o planovima Estonije tokom njenog predsedavanja, pre svega kada je reč o nastavku našeg pristupnog procesa, problemima u dijalogu sa Prištinom, ali i o pitanjima regionalne saradnje, zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i migrantskoj krizi.

U februaru, šef srpske diplomatije učestvovaće na 53. minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja je svakako jedan od važnijih međunarodnih skupova i aktivnosti, a održava se od 17. do 19 februara. Na ovoj konferenciji će prisustvovati veliki broj učesnika, od kojih su: šefovi država i vlada, ministri spoljnih poslova i odbrane, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija, prema sadašim potvrdama biće 30 šefova država i vlada i oko 80 ministara spoljnih sposlova i odbrane.
„Na konferenciji ću se sastati sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. Očekujem da ključne teme razgovora budu nastavak pristupnog procesa Srbije i situacija u regionu. Takođe zakazani su i sastanci sa ministrima inostranih poslova Italije, Južnog Sudana, Rumunije.

Na poziv slovenačkog šefa diplomatije, boraviću u zvaničnoj bilateralnoj poseti Ljubljani, 22. februara 2017. godine. Predviđeni su i susreti sa svim najvišim slovenačkim zvaničnicima, predsednikom, predsednikom Vlade i predsednikom Državnog zbora.

Generalni direktor za susedsku politiku i proširenje u Evropske komisije Kristijan Danijelson posetiće Srbiju 23-24. februara i obaviti razgovore sa brojnim srpskim zvaničnicim.

Predstavljaću Srbiju na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN 27. februara 2017. na kojoj će se razmatrati kvartalni izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a. Tom prilikom, predstaviću našu ocenu aktuelne situacije na KiM, delovanja UNMIK-a, kao i druga pitanja od značaja za srpsku zajednicu na KiM. Učešće na sednici SB UN predstavljaće priliku i za susrete sa generalnim sekretarem UN-a i predstavnicima zemalja članica SB UN”, istakao je ministar Dačić.

Na konferenciji za novinare ministar Dačić je istakao da u Republiku Srbiju bez vize sada mogu da uđu i borave nosioci običnih pasoša iz 72 zemlje, dok je državljanima 122 zemlje i dalje potrebna viza. Državljanima Srbije vize nisu potrebne za putovanje u 64 države, dok je za 130 viza potrebna.

On je istakao da je potpisan je Sporazum između Vlade Srbije i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, 5. novembra 2016, koji je stupio na snagu 15. januara 2017.

Takođe, šef srpske diplomatije je naglasio da su predloženi su zaključenje sporazumi o ukidanju viza na obične putne isprave sa Republikom Indijom; na sve vrste putnih isprava sa Jermenijom; na sve vrste putnih isprava sa Malezijom; na obične putne isprave sa Gruzijom; na obične putne isprave sa Azerbejdžanom.
O prestpojećim predsedničkim izborima  Ivica Dačić je rekao da postoje svi uslovi za pobedu u prvom krugu ako predsednički kandidat bude Aleksandar Vučić.
Navodi da ne zna da li je bilo sastanaka Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića i da čeka sastanak sa premijerom.
“Izneo sam svoj stav i ostajem pri tome. Jedino kandidovanje Aleksandra Vučića obezbeđuje sigurnu pobedu u prvom krugu”, rekao je potpredsednik Vlade.
“Aleksandra Vučića pozivam da donese racionalnu odluku koja će doneti pobedu, a već sam rekao šta je šifra za pobedu – Vučić plus Dačić jednako pobeda u prvom krugu, napomenuo je lider socijalista.
Odgovarajući na pitanje zašto je Tomislav Nikolić za njega neprihvatljiv kao predsednički kandidat, Dačić je upitao zašto bi se išlo u drugi krug ako Vučić može da pobedi u prvom.
“Ovde nije reč o emocijama, reč je o politici”, istakao je Dačić i naveo da hoće pobedu na tim izborima, a ne da izgubi zbog toga što neko ima ambiciju koja nije realna.
Naveo je i da Nikolić može da se kandiduje i bez podrške SNS-a, ali da će SPS podržati Vučića kao kandidata.
“Na njima je da se dogovore. Ako je kandidat Vučić, podržaćemo ga, ako je neko drugi, ja sam kandidat za predsednika Srbije, a onda ćemo videti ko će koga podržati u drugom krugu”, rekao je Dačić. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da EU treba da reaguje povodom oživljavanja fašizna u Hrvatskoj osvrćući se na spomenike Stepincu, Barešiću i citirajući iz knjiga sve šta je činio Alojzije Stepinac za vreme NDH. On je, takođe, istakao da je neprihvatljiva politizacija slučaja Ramuša Haradinaja kao i formiranje takozvane vojske Kosova koja bi bila izvor nestabilnosti u ovom delu Evrope. Dačić je naglasio da Strpska lista neće glasati za tzv. vojsku Kosova u parlamentu.