Crnogorska: Ćuti država i kada vređaju velikog Njegoša

Crnogorska: Ćuti država i kada vređaju velikog Njegoša

12/02/2017 Off By

 

Iz Crnogorske konstatuju da zbog nebrige ili nedostatka elementarnog osećaja za svoj narod od strane aktuelne vlasti, građani crnogorske nacionalnosti uživaju mnogo manji stepen građanskih prava i sloboda od manjinskih naroda u sopstvenoj državi

POTPREDSEDNIK Crnogorske stranke, Đorđije Brajović, ocenio je da vladajuća nomenklatura, radi očuvanja vlasti po svaku cenu, ćuti na sve nacionalističke ispade unionista kojima se podrivaju temelji crnogorske državnosti.

-Ne pada im na pamet da u obrazovni sistem vrate odavno nam istrgnute i skrivene stranice naše svetle istorije.

Iz ove partije konstatuju da zbog nebrige ili nedostatka elementarnog osećaja za svoj narod od strane aktuelne vlasti, građani crnogorske nacionalnosti uživaju mnogo manji stepen građanskih prava i sloboda od manjinskih naroda u sopstvenoj državi.

“Kod činjenice da neki manjinski narodi, ne tako retko zloupotrebljavaju svoja građanska prava i slobode u Crnoj Gori, položaj Crnogoraca kao temeljnog naroda ove države je još ugroženiji. Zarad očuvanja vlasti po svaku cenu, vladajuća nomenklatura ćuti na sve nacionalističke ispade unionista kojima se podrivaju temelji naše državnosti”, rekao je Brajović.

On smatra da vlast ćuti kada “prvi čovek Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sa stolice Svetoga Petra, redovno proklinje crnogorski narod i državu”.

“Ćuti i kada velikog Njegoša najbrutalnije vređaju njeni koalicioni partneri. Ćuti država i kada svi barjače zastavama susednih nam država i pevaju himne koje nisu crnogorske. Ne pada im na pamet da u obrazovni sistem vrate odavno nam istrgnute i skrivene stranice naše svetle istorije na osnovu kojih bi naša deca lakše znala ko su, što su i odakle su. Ista stvar je u književnosti i kulturi, a najgora je u religiji i veri, jer brojni nacionalni Crnogorci nemaju gde da se Bogu pomole”, rekao je Brajović.

Za ovu vlast je, smatra on, sve to od manjeg značaja “jer su navikli da Crnogorci znaju da ćute i trpe zbog opšteg dobra i opstanka svoje države”.

“Niko i nikada se nije tako poigravao sa najiskrenijim osećanjima svoga naroda kao ova nepromenjiva vlast i to samo zarad vlasti po svaku cenu i svega onog što uz nju ide. Mi iz Crnogorske jasno poručujemo da ovoj Crnoj Gori nedostaje poštovanja i samopoštovanja i da bez jačanja identiteta Crnogoraca i identiteta države Crne Gore nema budućnosti ni našoj državi, ni našem narodu. Zalažući se za afirmaciju ustavnog patriotizma u Crnoj Gori mi želimo jaču i stabilniju Crnu Goru i dobro znamo da ona ne može biti takva dok god je ovakav odnos aktuelne vlasti prema svom crnogorskom narodu”, rekao je on potpredsednik Crnogorske.(RTCG)