Han: Na Balkanu dovoljna je jedna varnica do sukoba

Han: Na Balkanu dovoljna je jedna varnica do sukoba

12/02/2017 Off By

 

Na pitanje da li su nacionalisti postali glasniji na Balkanu zato što je slabija EU, Han je odgovorio da smatra da Rusija nije ostala da sedi skrštenih ruku, a da, pored toga, u EU postoji i izazov da se podižu zidovi. “Mi želimo miroljubivu saradnju sa Rusijom, ali Moskva bi morala da ima interes za stabilno susedstvo. Rusija mora za sopstvene građane da stvori ekonomski prosperitet, a što su tešnji odnosi to je bolje po sve, a to važi i za Rusiju”, poručio je Han

 

EVROPSKI komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da mu je najteži zadatak zapadni Balkan, gde je dovoljna samo jedna varnica da “sve bude u plamenu”. On je, u intervjuu nemačkom dnevniku Cajt, izjavio da za zapadni Balkan, ali i sve druge južne i istočne susede Evropske unije (EU) važi – ili će Unija izvesti stabilnost, ili će uvesti nestabilnost.

“To posebno važi za zapadni Balkan. Poredim ga sa tiganjem punim ulja. Dovoljna je varnica i sve je u plamenu. Dugoročno pomirenje u regionu može se postići samo kroz evropsku perspektivu“, istakao je Han. On je rekao da je u interesu EU da na Balkanu postoji stabilnost, ali i da je taj region ekonomski zanimljiv.

“Tamo postoji ekonomski rast koji je duplo veći od evropskog proseka. Oko 20 miliona ljudi živi na zapadnom Balkanu. To je tržište koje se može razviti. On sadrži brojne šanse, ali su preduslov stabilnost, mir i vladavina prava”, naglasio je Komesar.

Na konstataciju da je nedavno bilo tenzija između Beograda i Prištine, i na pitanje da li region više ide unazad nego što napreduje, Han je odgovorio da je taj događaj samo dokaz njegove teze da svaka zemlja napreduje, ali da taj napredak još nije na stabilnim osnovama: “Jedna pogresna reč može da vodi do izbijanja konflikta”, upozorava Han.

Na pitanje da li su nacionalisti postali glasniji na Balkanu zato što je slabija EU, Han je odgovorio da smatra da Rusija nije ostala da sedi skrštenih ruku, a da, pored toga, u EU postoji i izazov da se podižu zidovi. “Mi želimo miroljubivu saradnju sa Rusijom, ali Moskva bi morala da ima interes za stabilno susedstvo. Rusija mora za sopstvene građane da stvori ekonomski prosperitet, a što su tešnji odnosi to je bolje po sve, a to važi i za Rusiju”, poručio je Han.

Upitan da li je siguran da će sve države zapadnog Balkana jednog dana biti članice EU, on je odgovorio da to mora biti cilj, ali da nema smisla govoriti o vremenskim perspektivama. “Važno je da se sve političke snage u tim zemljama skoncentrišu na sprovođenje reformi. U to moraju biti uključeni građani. EU nije neko ko nameće, ali imamo jasnu poruku – ako danas investirate, onda dobijate sutra nešto natrag. Građani moraju osetiti da im se život poboljšava“, izjavio je Han. (Agencije)