Marko Đurić: ZSO – bezuslovno

Marko Đurić: ZSO – bezuslovno

09/02/2017 Off By

 

 

Priština je, kako je objasnio Đurić, dužna da u interesu stabilnosti u regionu podrži proces formiranja Zajednice srpskih opština, ali ne može da bude njegov nosilac, jer bi se tako u samom nastanku obesmislio koncept ZSO kao institucije za zaštitu srpskog naroda

 

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom UNMIK-a Zahirom Taninom.

Ističući da je Srbija iskreno zainteresovana za stabilizaciju prilika u svojoj južnoj pokrajini, Đurić je Tanina upozorio na pokušaje da se Beograd odstrani iz dijaloga, a Srbi na Kosovu i Metohiji prepuste samovolji Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana bezuslovno i u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, uz aktivno učešće Srba sa Kosova i Metohije i podršku Beograda.

„Srbija nikada neće odreći legitimnog prava da brine o sigurnosti i interesima svojih građana na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić na sastanku sa šefom UNMIK-a.

Priština je, kako je objasnio Đurić, dužna da u interesu stabilnosti u regionu podrži proces formiranja Zajednice srpskih opština, ali ne može da bude njegov nosilac, jer bi se tako u samom nastanku obesmislio koncept ZSO kao institucije za zaštitu srpskog naroda.

Direktor Kancelarije za KiM je zahvalio šefu UNMIK-a zbog dosledne statusne neutralnosti misije na čijem je čelu, istakavši da su Ujedinjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku.(Press Kancelarija za KiM)