Priština: Prve optužnice Specijalnog suda  u martu ili aprilu

Priština: Prve optužnice Specijalnog suda u martu ili aprilu

09/02/2017 Off By

 

PRVE optužnice Specijalnog suda protiv lidera bivše OVK, odnosno prva hapšenja očekuju se u martu ili aprilu, ocenjuju pravni stručnjaci. Oni smatraju da će na udaru biti najvažnije političke ličnosti na na Kosovu. Međutim, ne veruju da će to destabilizovati stanje na Kosovu, piše Zëri.
Šefica EULEX-a Aleksandra Papadopulo imenovala je 19 sudija Specijalizovanih veća.  Portparolka Specijalnog suda Avis Benes, izjavila je prištinskom dnevniku da se prve optužbe očekuju u prvoj polovini 2017. godine.

“Prioritet predsednice Specijalizovanih veća Ekaterine Trendafilove je da pripremi plenarnu sednicu sa sudijama”, rekla je Benes. Ona je dodala da se prve optužnice očekuju u prvoj polovini 2017. godine. Advokat Tom Gaši, izjavio je da očekuje da će Specijalni sud izazvati drastične promene na kosovskoj političkoj sceni.

“Biće političkih promena, čak i veoma dubokih, naročito ako budu optuženi lideri pojedinih političkih partija i kosovskih institucija”, rekao je Gaši. On je takođe dodao, da “ne treba očekivati nerede, jer su Specijalizovana veća, nažalost, formirana na osnovu glasova kosovskih poslanika.”

Drugi advokat, Dastid Palaska, smatra da Specijalizovana veća mogu početi rad u bilo kom trenutku nakon imenovanja sudija: “S obzirom da istrage traju već duže vreme, mislim da početak rada Specializovanih veća nije daleko”, rekao je Palaska.