Recepti: Ukusna jela od kiselog kupusa – a da nisu sarma

Recepti: Ukusna jela od kiselog kupusa – a da nisu sarma

09/02/2017 Off By

Izbor MARIJA RADOVIĆ

 

ZA KISELI kupus se kaže da je bolji od limnuna i narandže u ovom zimskog periodu. Oni koji vole kiseli kupus uživaju jednako u salatama kao i u kuvanim jelima od kupusa. Nudimo vam dva recepta s kiselim kupusom a nisu sarma ili salata od kupusa.

 

Podvarak

 

Potrebno

1,5 kg kiselog kupusa ribanca,

0,5 kg mesa teletine,

2 glavice crnog luka,

100 ml ulja, biber,

100 g pirinča,

lovorov list,

kašičica kima

 

Priprema

Ako je ribanac slan i kiseo, properite ga i ociedite. Na pola zagrejanog ulja propržite seckan luk s pirinčem i listom lovora, pa dodajte ribanac. Podlijte s malo vode i dinstajte dok kupus ne omekša, a onda ga pobiberite, dodajte kim i sve istresite u pleh. Na preostalom ulju propržite meso isečeno na tanje šnicle, posolite i pobiberite. Tako pripremljeno meso poredajte na kupus i prelijte preostalim uljem na kojem je i prženo. Meso prekrijte kupusom, po površini izmrvite još jedan list lovora i pecite na umerenoj temperaturi oko sat vremena. U toku pečenja prevrnite meso i kupus promješajte da se ravnomjerno zapeče. Ovom receptu možete dodati i nekoliko komadića suvog mesa koji uvek dobro pristaje uz kiseli kupus.

 

Čorbica od kiselog kupusa i pasulja

 

Potrebno

500 g kiselog kupusa, 200 grama belog pasulja, komad suvog mesa, biber i paprika.

 

Priprema

Na malo maslinovog ulja popržite komadić suvog mesa, dodajte pasulj i kiseli kupus. Povrće zalijte vodom, začinite s biberom i mlevenom crvenom paprikom i kuvajte. Za pripremu ovog jela vam je dovoljno pola sata.♦