Rasim Ljajić: ne znam šta to novo će BiH ponuditi Hagu!?

Rasim Ljajić: ne znam šta to novo će BiH ponuditi Hagu!?

08/02/2017 Off By

 

Ranka Čičak

TRGOVINSKI sporazum CEFTA  primenjuje se već deset godina, a Srbija je preuzela rukovođenje ovom organizacijom. Na Konferenciji o rezultatima SEFTE danas je u Beogradu ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao da su zemlje SEFTE povećale svoj izvoz prema Evropi za 80 posto.

Svaka zemlja Balkana imala je koristi od pristupanja ove organizacije. Zato treba ovu saradnju usavršavati, jer prostora za povećanje izvoza još ima. Recimo Albanija izvozi 40 posto manje nego što bi mogla. Makedonija 33 posto manje, a Srbija, BiH i Kosovo izvoze 27 posto manje od svojih mogućnosti. U međusobnim odnostima još ima tehničkih problema, recimo potreban je koncenzus. Recimo , dogovaranja su previše duga. Treba pojednostaviti birokratiju na granici, jer svaki dan čekanja povećava cenu robe za 1 posto a za poljoprivredne proizvode za 7 posto. Treba uskladiti radno vreme carinskih službi kako bi se smanjile kolone. Procedure bi ubrzalo međusobno priznavanje  dokumenata. Tome će doprineti  međusobno priznavanje kvalifikacija lekara, arhitekata, inžinjera. Ima problema i sa rešavanjem sporova unutar CEFTE. Do sada je bio potreban koncenzus svih zemalja, a  kada se on ukine , sve će biti brže.

Zabluda je da u zemlje  regiona sa kojima se politički raspravljamo manje izvozimo. Na primer Srbija više izvozi svoje robe nego što izvozi zajedno u Ameriku, Rusiju i Kinu. Zahvaljujući učešću u CEFTI  u BiH Srbija šalje tri puta više robe nego u Francusku a 2,5 puta  više nego u Austriju.

Šef delegacije EU u Srbiuji Majkl Deverport kaže da EU podržava CEFTU od prvog dana.  On je pohvaliio sve bolju saradnju članica CEFTE sa privatnim sektorom. Rekao je da u ovoj godini kada CEFTOM predsedava Srbija, ona može očekivati punu podršku. CEFTA će poboljšati konkurentnost privrede celog regiona.

Marko Čadež pohvalio je saradnju svih privrednij komora: „ U svetu izlazimo zajedno kao tržište sa 25 miliona ljudi. Tako nas i posmatraju  – kao jedinstveni region. Tako pri svakoj povišenoj retorici u regionu uvek treba razmisliti koliko to može da košta privredu. A i ponekad najbolje sarađujemo sa onima sa kojima se svađamo.

U pauzi Ljajić je odgovorio novinarima na pitanja o trenutnim odnosima Srbije sa BiH posle najvaljene revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Ljajić je novinarima rekao da su za reviziju potrebna dva preduslova – da se dođe do novih činjenica i da budu ispunjeni visoki kriterijumi Suda za utvrđivanje genocida.

Mislim da je u ovih deset godina sve što smo radili bilo potpuno transparentno, kada smo izručili sve optužene Hagu, a sa druge strane – da smo bili potpuno kooperativni kada se radi o dostavi dokumentacije i pristupanjima arhivama, rekao je Ljajić.

-Srbija je, dodao je, u potpunosti ostvarila taj stepen saradnje i ne znam šta bi mogla da bude ta nova činjenica, rekao je Ljajić dodajući da ne može unapred da govori o tome, ali u svakom slučaju, ako se to dogodi – plaši se da će naši politički odnosi biti za određen period zamrznuti.(foto Beta)