Na dnevnom redu Skupštine Kosova – formiranje Oružanih snaga!

Na dnevnom redu Skupštine Kosova – formiranje Oružanih snaga!

07/02/2017 Off By
Na zahtev poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja predviđeno je da se među tačkama dnevnog reda na narednoj sjednici skupštine nađe i rasprava o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage. Prema rečima poslanika ove stranke Pala Lekaja, to ne znači da će i biti predložen Zakon o osnivanju Oružanih snaga

 SEDNICA Skupštine Kosova, na kojoj će se raspravljati o formiranju oružanih snaga Kosova, održaće se u četvrtak, 9. februara, prenosi  RTK2.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseji je rekao, posle sednice Predsedništva, da na Kosovu više neće biti prepreka za slobodno kretanje i upozorio je građane da ne nasedaju na provokacije. “Neće više biti zidova na Kosovu. Vi ste i sami svedoci da je on na kraju srušen. Sada će biti realizovan novi projekat, koji će biti u skladu sa kosovskim institucijama i slobodom kretanja građana. Neka budu sigurni i neka ne nasedaju na bilo kakve političke provokacije”, rekao je Veseli.

Međutim, iz opozicije tvrde da će srušeni zid samo biti zamenjen novim.

“Moram da kažem da je ono što se dešava poslednjih dana manipulacija javnim mnenjem, jer se odvija cirkus u vezi sa zidom koji se ruši i ponovo gradi, pretvarajući se da Kosovo vraća suverenitet i kontrolu nad severom zemlje. Mislim da ste čuli predsednika Skupštine koji je izjavio da zidovi pripadaju prošlosti, iako svi znamo da će početi izgradnja novog zida”, izjaviio je Driton Čauši, poslanik Samoopredjeljenja.

Na zahtev poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja predviđeno je da se među tačkama dnevnog reda na narednoj sjednici skupštine nađe i rasprava o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage. Prema rečima poslanika ove stranke Pala Lekaja, to ne znači da će i biti predložen Zakon o osnivanju Oružanih snaga.

“Do sada se nismo izjasnili da li bi trebalo da se BSK transformišu u OSK, ili da se donese Zakon kojim se proširuju delatnosti Kosovskih bezbednosnih snaga i za koje nije potrebna dvotrećinska većina glasova, ali o tome će se još raspravljati”, naveo je šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj. Predsednik parlamenta smatra da je pitanje vremena kada će doći do formiranja Vojske Kosova. “Vojska Kosova je realnost koja će uslediti vrlo brzo. Ono što želim je da uverim ljude na Kosovu da nije važna samo odluka skupštine da transformiše BSK u Vojsku Kosova, koliko je važno da se donese odluka o investiranju u oružane snage, kako bismo imali neophodno naoružanje, a to možemo imati samo u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom”, rekao je Veseli.

Sednici Skupštine, na kojoj će se naći 23 tačake dnevnog reda, na zahtev poslanika, prisustvovaće premijer Isa Mustafa, koji će odgovarati na pitanja u vezi sa situacijom u Mitrovici i o Zakonu o zdravstvenom osiguranju.(Agencije)