Novo suđenje Glavašu u Zagrebu!

Novo suđenje Glavašu u Zagrebu!

06/02/2017 Off By

 

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na temelju koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na samom početku 2015

 

VRHOVNI sud Hrvatske odbio je zahtev jednog od optuženih da se ponovljeno suđenje u slučajevima “garaža” i “selotejp”, u kojima je prvooptuženi Branimir Glavaš, umesto u Zagrebu vodi u Osijeku.

U predlogu da se ponovljeno suđenje vodi u Osijeku navedeno je da svi optuženi i većina svedoka imaju prebivalište na području tog grada i da je većina optuženih već odslužila zatvorske kazne. Takođe je istaknuto da prenošenje nadležnosti na Županijski sud u Osijeku opravdavaju i ekonomski razlozi vezani uz troškove dolazaka u Zagreb s obzirom na činjenicu da se svi dokazi nalaze na području Osijeka, ali i da “atmosfere” eventualnog uticaja na svedoka niti povećanog medijskog interesa ili uznemirenosti nema.

Vrhovni sud zahtev za promenom mesta suđenja proglasio je neosnovanim pa će se i novo suđenje Glavašu i ostalima voditi u Zagrebu.

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na temelju koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na samom početku 2015.

Nakon što je u junu prošle godine ponovo razmatrao žalbe na prvostepenu presudu u kojima je odbrana tražila ukidanje presude, a tužilaštvu strože kazne Vrhovni sud je 28. jula ukinuo je prvostepenu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.(Agencije)