SKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

04/12/2014 Off By
Ranka Čičak

babić412Zoran Babić: bivši u – zatvor

POSLANIK SNS Zoran Babić stekao je jutros simpatije čak i opozicije, tražeći odgovornost za bivše rukovodioce koji su finansijski unuštili Srbiju. On je pitao Ministarstvo energetike i Ministarstvo unutrašnjih poslova koja je odgovornost srpskih pregovarača za sporazume oko Južnog toka:
– Napravili su sporazum bez važne klauzule. A to je koje su obaveze ugovornih strana ukoliko jedna o njih odustane od realizacije celog posla? Ugovor je pravljen 2007 i 2008. godine. Da li je propuštanje ove klauzule sa političkom pozadinom, iz neznanja, ili iz ličnih interesa? Zbog toga pozivam MUP da ispita sve okolnosti oko ovog sporazuma i sve odgovorne iz vlade Borisa Tadića i DS, koji su tada kreirali život u Srbiji, pa i ovaj sporazum.
Babić pita ministra unutrašnjih poslova i to, da li je tačno da je novac Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine koji je bio namenjen za izgradnju objekata u loklanim samoupravama, uplaćivan privrednim društvima iz Novog Sada preko faktura, pa je završio u džepovima rukovodilaca u firmama koje su ga dobile i lokalnih moćnika. A to nije mala para. Za 1306 objekata ukupno je uplaćeno 66 milijardi 412 miliona 581 hiljada dinara. Preko Sekretarijata za nauku i kulturu 15 miliona evra uloženo je u sumnjive poslove, a preko Fonda za razvoj sumnjivo je nestalo 11 miliona evra.
Babić pita kako je nestalo 88 miliona evra iz ovih fondova i sekretarijata i traži odgovornost Bojana Pajtića, Dušana Elezovića i drugih koji su učestvovali u ovoj kriminalnoj raboti.

aidaAida Ćorović: ostavka Vulina

DA SE nešto slično sa nezakonitim odlivom novca iz fondova događa i sada, tvrdi poslanica Aida Ćorović:
– Na konkursu koji je Ministarstvo za rad i socijalne poslove objavilo za nevladine organizacije i organizacije civilnog društva, preko 70 posto projekata dato je onima koji se uopšte ne bave socijalnom zaštitom. Polovina onih koji su dobili novac uopšte ne ispunjava osnovne uslove konkursa. Ministar Vulin je izjavio da nema uvid u procedure i nije odgovoran. Postavljam pitanje – ako već nije odgovoran za nezakonitu podelu sredstava, kako daje sebi pravo da ta sredstva namenjena organizacijama civilnog društva preusmerava na drugu stranu? Ako ministar skida sa sebe odgovornost za ovaj skandal, zašto bar ne kaže ko su članovi te komisije koji su ga napravili i osramotili Ministarstvo? Da li ministar Vulin zna da je ovim najviše oštetio invalide, decu, stare? Posle svega ovoga, najmanje što može da uradi je- da podnese ostavku.

brankaBranka Karavidić: ministri zaobilaze Majdanpek

BRANKA Karavidić postavila je 7 pitanja ministrima Stefanoviću, Antiću i premijeru Vučiću.
Antića pita da li postoji prioritetni plan po kome se otklanja kvar na električnoj mreži, ili se više planova realizuje istovremeno. Zatim, da li su nadležni u EMS- u uradili sve što je bilo moguće i dali se sa nekim odlukama kasnilo.
Branka pita ministra Nebojšu Stefanovića zašto u opštini Majdanpek nije proglašena vanredna situacija. Zaključuje da je ministar za vanredne situacije juče posetio Umku, a u Majdanpek nije došao.
Premijera Vučića pita zašto nije sazvao vanrednu sednicu Vlade, a Vladu pita da li je spremna za eventualne nove nesreće u Majdanpeku, jer zima još nije ni počela.
Branka se priseća dana pre izbore, kada se aktivisti SNS dolazili u Majdanpek i obećavali med i mleko i pita gde su oni sada, da bar hleb i mleko raznesu starim i bolesnim građanima. <


SRBIJA

invalidiSKUPŠTINA SRBIJE: DVA ODBORA RAZGOVARALA O OSOBAMA SA INVALIDITETOM

INVALIDI ⇒ Gordana Jović, zamenica zaštitnika građana rekla je da treba koristiti izveštaje međunarodnih organizacija koje se bave

 

 

stručne službeADMINISTRATIVNI ODBOR SKUPŠTINE SRBIJE: I PORED ŠTEDNJE TRAŽE SE NOVI ČINOVNICI

SKUPŠTINA ⇒ Poslanik Saša Petrović primetio je, kao predsednik Odbora za pravosuđe, da uporno stižu zahtevi za otvaranje

 

26.11.2014. Odbor za odbranu_239x0STEFANOVIĆ NA SEDNICI ODBORA ZA ODBRANU I UNUTRAŠNJE POSLOVE

Sprega novinra i policajaca koči istrage   SKUPŠTINA ⇒ Za proteklih šest meseci u Srbiji je zaplenjeno 18

 

индекс2511SKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA O RIBLJEM FONDU

SRBIJA ⇒ Ukida se mogućnost da Vojvodina naknade za korišćenje ribljeg fonda koristi preko svog budžetskog fonda za