Premijer Crne Gore u Beogradu: tema razgovora jačanje političke i ekonomske saradnje dve zemlje

Premijer Crne Gore u Beogradu: tema razgovora jačanje političke i ekonomske saradnje dve zemlje

03/02/2017 Off By

“Ima sada svake nedelje da premeštamo svoje snage… Nebojša (Stefanović), jesi me čuo?” Vučić ponovo nije želeo da imenuje ambasadore koji su se zanimali za pokrete srpske Žandarmerije, ali je rekao da im je rekao sve što je mislio. “A to da nam neko određuje da li će naše jedinice da budu u Kraljevu ili Kragujevcu, to neka zaborave. I to ću da im ponavljam dok me ne smene. Srbija je nezavisna zemlja, to neka određuju negde drugde… Ima sada svake nedelje da premeštamo svoje snage… Nebojša (Stefanović), jesi me čuo?”, rekao je Vučić, na Konferenciji za medije koju je održao sa gostom Duškom Markovićem


Ranka Čičak

 

PREMIJER Crne Gore Duško Marković doputovao je jutros u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa najvišim zvaničnicima Srbije razgovarati o jačanju političke i ekonomske saradnje dve zemlje. Tokom popodneva Marković je razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Srbija je prva zemlja regiona koju Marković posećuje otkako je u novembru prošle godine imenovan za premijera i njegova druga poseta inostranstvu, posle Brisela, gde se krajem januara sastao sa najvišim zvaničnicima EU i NATO.

Vučić je ponovo danas apelovao na Evropsku uniju da zauzme jasniju poziciju i da se, kako je drži dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine.

Komentarišući izjavu portparolke Federike Mogerini, Maje Kočijančič, da Beograd i Priština treba da smire retoriku i da ne šalju zapaljive poruke, pozvao EU da se oni bar na 15 minuta drže onoga što predlože jer su ranije poručili da će upozoriti onoga ko prvi prekrši dogovor.

Vučić je rekao da Beograd želi dijalog i da poštuje ulogu Federike Mogerini, ali je podsetio da je EU upozorila da će upozoriti onoga ko prvi prekrši dogovor.

“Sad ja vas pitam da li je Dojče vele na srpskom ili na albanskom objavio prvi informaciju. Da li je prvi izašao Tači ili Mustafa sa izjavom… Što nisu reagovali”, upitao je Vučić.

On je pozvao EU da kaže šta je slagao u interpretaciji onoga što se desilo sinoć u Briselu, navodeći da je sve bilo istina, a da čak i nije rekao sve što se dogodilo.

Upitan da li to znači da će pregovori biti prekinuti, Vučić je rekao da uvek mora da se razgovara.

Kocijančič je saopštila da EU smatra da je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sada potreban više nego ikada u cilju mira i stabilnosti i pozvala obe strane da se pridržavaju dogovora, smire retoriku i nastave sa naporima u cilju spuštanja tenzija.

“Ima sada svake nedelje da premeštamo svoje snage… Nebojša (Stefanović), jesi me čuo?” Vučić ponovo nije želeo da imenuje ambasadore koji su se zanimali za pokrete srpske Žandarmerije, ali je rekao da im je rekao sve što je mislio.

“A to da nam neko određuje da li će naše jedinice da budu u Kraljevu ili Kragujevcu, to neka zaborave. I to ću da im ponavljam dok me ne smene. Srbija je nezavisna zemlja, to neka određuju negde drugde… Ima sada svake nedelje da premeštamo svoje snage… Nebojša (Stefanović), jesi me čuo?”, rekao je Vučić

Premijer srpske Vlade Aleksandar Vucić danas je premijeru Crne Gore Dušku Markoviću zahvalio na tome što je Srbija prva zemlja koju je posetio od kada je izabran na tu funkciju i istakao dobre prijateljske odnse dve zemlje.

Vucić je rekao da su današnji razgovori imali za cilj da dinamizuju i unaprede međusobne a posebno ekionomske i trgiovisnke razmene i izneo podatak da je prošle godine trgovinska razmena iznosila skoro 710 miliona evra i sa rastom od 6,2 odsto u odnosu na prehthodnu godinu i dodao da veruje da će taj trend i da se nastavi.

Crna Gora je na putu da postane članica NATO, Srbija to nije i čuva svoju neutralnost, ali crnogorske odluke ne doživljava kao pretnju, poručio je danas Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za medije, koju je držao s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem rekao da Srbija želi da očuva svoju vojnu neutralnost, ali da apsolutno razume i poštuje nameru Crne Gore da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

Premijer Duško Marković rekao je da nema potrebe za posrednicima u rešavanju postojećih problema sa srpskom zajednicom u Crnoj Gori. Rekao da je Crna Gora bila i ostala snažno posvećena odnosu prema srpskoj zajednici i da je spremna da se bavi njihovim primedbama.

Premijer Vlade Crne Gore ocenio je da su u ovom trenutku bilateralni odnosi Srbije i Crne Gore najbolji ne samo u poslednjih deset, već poslednjih 20 godina i dodao da Podgorica ne donosi odluke protiv drugih, ali mora da gleda svoje interese.

Marković je rekao da je pitanje pitanje demarkacije sa Kosovom rešeno i da ne postoji nikakva nervoza po tom pitanju.

“Za nas je to pitanje rešeno, utvrđena je granica, potpisan sporazum, crnogorski parlament ga je verifikovao, sad je stvar na parlamentu Kosova. Nemamo nikakvu nervozu u vezi sa tim”, rekao je Marković na zajedničkoj konferenciji za medije za Aleksandrom Vučićem.