Šta se dogodilo u Briselu?

Šta se dogodilo u Briselu?

02/02/2017 Off By

 

Šta se prošle večeri dogodilo u Briselu, na drugom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou, nije saopšteno, a učesnici sastanka su sinoć u Briselu poštovali dogovor sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini da ne daju izjave novinarima


RADIO Dojče vele u emisiji na albanskom jeziku jutros prenosi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, “u potpunosti propao”, a na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova.

Sinoćnji sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu završen je nešto pre ponoći, ali nije poznato o čemu je razgovarano i da li je došlo do nekog dogovora jer nije bilo izjava.

Šta se prošle večeri dogodilo u Briselu, na drugom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou, nije saopšteno, a učesnici sastanka su sinoć u Briselu poštovali dogovor sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini da ne daju izjave novinarima.

Dojče vele na srpskom jeziku jutros podsjeća da je delegacija Prištine prošle sedmice odmah po završetku sastanka prekršila postignuti dogovor o “nekomentarisanju druge strane”, na šta ih je, dan kasnije, morala da podsjeća sama Mogerini.

“Da li je njena poruka “manje komentarisanja, više angažovanja” bila uzrok sinoćneg napuštanja sastanka u Briselu bez izjava učesnika ili dve strane, tokom tri sata razgovora sa posrednicima EU, jednostavno nisu došle ni do jednog pomaka ili preseka koji se mogao predstaviti građanima na čije živote se odnosi?”, pita njemački radio.

Isti radio, međutim, u emisiji na albanskom jeziku ima mnogo više “saznanja”, uključujući to da je “sastanak u potpunosti propao i da nije bilo nikakvih rezultata”.

Dojče vele navodi, pozivajući se na neimenovane, mada prepoznatljive izvore, da, “osim bilateralnih sastanaka sa posrednicom EU u dijalogu Federikom Mogerini i jedne zajednicke fotografije zbog domaćina i javnosti, među delegacijama nije bilo ozbiljnog razgovora, jer su im pozicije u potpunosti suprotstavljene”, navode agencije.

Diplomatski izvor DW iz Brisela je istakao: “Sastanak je bio veoma loš i bez ikakvog rezultata. Strane se nisu dogovorile o nastavku dijaloga i nisu odredile datum kada bi ponovo mogle da se sastanu”.

Radio ne navodi druge detalje.

I prištinski mediji izvještavaju pozivajući se na Dojče vele, da je jučerašnji sastanak  “pošao naopako i nije dao rezultate”.

Nikolić sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD: Ne smije doći do ugrožavanja bezbjednosti građana na Kosovu

-Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, a od Prištine ne očekujemo ništa, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je situacija kompleksna i da će o tome popodne u Raški razgovarati i sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Vučić će se danas u 17 časova u Raškoj sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

Medijima je u Vladi Srbije potvrđeno da će se tom hitnom sastanku prisustvovati i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, kao i svi gradonačelnici srpskih opština sa severa Kosova.

Vučić je danas u razgovoru sa novinarima u Bečeju, gde je prisustvovao otvaranju novog pogona fabrike “Knott Autofex”, nije želio da komentariše detalje sinoćnjeg sastanka u Briselu, navodeći da ne zavisi sve od srpske strane, ali da “ne želi da pogazi reč datu EU i izlazi u javnost sa informacijama”.

“Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste, daćemo sve od sebe da sačuavamo mir. To je i razlog zašto dolazim u Rašku, jer su zabrinuti gradonačelnici severa Kosova i Metohije, pokušavam i njih da smirim. Da li sam zabrinut, jesam, ne zavisi sve od nas, a naše je da učinimo da sačuvamo mir”, rekao je Vučić.