Milo Đukanović: Na Balkanu ništa bez – Rusije!

Milo Đukanović: Na Balkanu ništa bez – Rusije!

30/01/2017 Off By

 

U noći uoči izbornog dana, s 15. na 16. oktobar, crnogorska policija, delujući u saradnji s još nekim bezbednosnim službama iz regiona, uhitila više od 20 lica koji su osumnjičeni da su planirali “niz terorističkih akcija, haos u državi, napad  na sistem, ne isključujući i atentate na najviše državne funkcionere”


BIVŠI crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio zagrebačkom dnevniku Jutarnji list da je pokušaj terorističkih napada na najviše državne funkcionere u Crnoj Gori, u noći u oči oktobarskih parlamentarnih izbora, imao više poruka a jedna od njih je bila da nije moguće širenje zapada na Balkan bez saglasnosti Rusije.

– Prva je poruka bila upućena regionu, odnosno državama koje su kao Crna Gora u različitim fazama procesa integracije u zapadne strukture, da nijedna od njih ne može da se donese isključivo na osnovu sopstvenih  nacionalnih interesa. Druga poruka bila je adresirana na NATO savez i Evropsku uniju, i to da se u budućnosti neće moći širiti na području Balkana bez saglasnosti treće strane, Rusije – rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je direktni cilj operacije bio preuzimanje vlasti suprotno demokratskoj volji, odnosno promena strateškog kursa kojim se Crna Gora kretala poslednjih dvadeset godina.

– To je bio zadnji pokušaj da se osujeti ulazak Crne Gore u NATO, a verujem i njenim evropskim integracijama – kaže Đukanović.

U noći uoči izbornog dana, s 15. na 16. oktobar, crnogorska policija, delujući u saradnji s još nekim bezbednosnim službama iz regiona, uhitila više od 20 lica koji su osumnjičeni da su planirali “niz terorističkih akcija, haos u državi, napad  na sistem, ne isključujući i atentate na najviše državne funkcionere”. Istraga je tokom sledećih nedelja sprovela je više  hapšenja, a informacije koje su u međuvremenu objavljene u javnosti ukazivale su da je u Crnoj Gori zapravo sprečen pokušaj nasilnog državnog udara, i to uz indicije da je planiran uz podršku jedne strane države navodi Đukanović za Jutarnji list.(Agencije)