Makedonija: Posle izborne muke VMRO – DPMNE

Makedonija: Posle izborne muke VMRO – DPMNE

28/01/2017 Off By

 

DUI je, smatraju brojni analitičari, upravo zbog dugogodišnje podrške Gruevskom koji je opterećen brojnim korupcijskim aferama, na ovim izborima dobio značajno manje mandata nego na prošlim izborima


BIVŠI makedonski premijer Nikola Gruevski sutra (nedelja 29. januar) do ponoći mora da saopšti predsedniku Đorgu Ivanovu da li je sposoban da formira Vladu.  Njegova stranka VMRO-DPMNE osvojila je najviše mandata na izborima, 51, ispred SDSM-a Zorana Zaeva koji je osvojio 49 mandata.

Za formiranje Vlade potreban je 61 mandat. Gruevski bi točno do te brojke mogao da dođe koalirajući sa strankom albanske nacionalne manjine DUI koja je osvojila deset mandata. VMRO-DPMNE i DUI godinama su bile u koaliciji, a ostale albanske stranke koje su prešle već su izjavile da neće u koaliciju sa Gruevskim..

Inače, Nikola Gruevski i njegovi najbliži saradnici godinama su akteri velikog skandala. Optužuju ih za masovno prisluškivanje i korupciju. Zbog ovoga su se u Makedoniji posljednjih godina održavali masovni protesti.

DUI je, smatraju brojni analitičari, upravo zbog dugogodišnje podrške Gruevskom koji je opterećen brojnim korupcijskim aferama, na ovim izborima dobio značajno manje mandata nego na prošlim izborima. Prema neslužbenim informacijama koji je objavila makedonska Nova TV, lider DUI-a Ali Ahmeti suočen je s pritiskom predsedništva, ali i troje izabranih poslanika da ne ide u koaliciju s Gruevskim. Pregovori o koaliciji su tajni. Niti iz VMRO-DPMNE niti iz DUI-a nema previše izjava o tome kako se stvari odvijaju. Do sutra. Zatim na scenu stupa Zoran Zaev koji ima većer koakicione šanse.(Agencije)